04/24/14 08:26
(http://www.klassa.bg/)

Шекспир на 450 години

 Уилям Шекспир, от чието рождение се навършиха 450 години, е един от най-почитаните поети и драматурзи на всички времена. Той е смятан за творческия гений, създал 37 пиеси, 154 сонета и няколко поеми. Всъщност малко знаем за Шекспир. Точната рождена дата на Шекспир е неизвестна. Но благодарение на архивите на църквата “Света Троица” историците знаят, че той е кръстен на 26 април 1564 г. в Стратфорд на Ейвън, Англия. Повечето учени смятат, че той е роден на или около 23 април. Така че рожденият му ден обикновено се отбелязва на този ден.

 

Той е член на компанията за театрални представления “Мъжете на лорд Чем­бърлейн”, където се изявява и като актьор. Умира на 23 април 1616 г. на или около 52-рия си рожден ден в Стратфорд на Ейвън. Сред прозвищата, с които е наричан, са Барда на Ейвън и Лебеда на Ейвън. Шекспир изчезва от историческите архиви между 1585 и 1592 г. За историците остава мистерия какво точно е правил драматургът в тези седем години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване