04/25/14 21:21
(http://www.klassa.bg/)

Международен семинар по социални политики за хора с увреждания „Европа 2020 – Интелигентен, устойчив и включващ растеж“

 На 24 април 2014 г. в сградата на Столична община се състоя международен семинар по социални политики за хора с увреждания. Обединяваща тема на семинара бе „Европа 2020 – интелигентен, устойчив и включващ растеж“. Срещата се организира от Национален алианс за социална отговорност (НАСО) в партньорство със Столична община. Водещи лектори бяха г-н Люк Зелдерло, генерален секретар на EASPD, г-жа Минка Владимирова, директор на дирекция „Социални дейности“ в Столична община и г-н Георги Георгиев, председател на НАСО. В семинара участваха представители на различни институции от социалния сектор, областна администрация, доставчици на социални услуги от София област, неправителствени организации, хора с увреждания и медии.

Сред водещите акценти на семинара бе ясно заявеният ангажимент от страна на Столична община за развитие на устойчиви социални политики, предназначени за над 100 хиляди хора с увреждания в столицата. От името на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, бе изразено желанието за продължаване на това сътрудничество с НАСО и EASPD и „установяването на иновативни модели за социална подкрепа.“ В момента Столична община е насочила вниманието си към разкриването на Общностни центрове за комбинирани услуги за деца и младежи, каза г-жа Минка Владимирова, а в бъдеще се предвижда да бъдат разкрити повече услуги за възрастни.

EASPD активно работи за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и партнира на местните и национални власти за извършване на необходимите реформи в социалните политики. Най-актуалните тенденции в Европа са насочени към промяна на модела на социална подкрепа, индивидуален подход към всеки потребител и осигуряване на комплексни и комбинирани услуги, в които потребителят е поставен в центъра на услугата и има право сам да избира своя начин на живот и да се възползва пълноценно от правото си на самостоятелен живот, посочи г-н Зелдерло. Той представи и действащите стратегически документи документи в тази насока и потвърди ангажимента на EASPD активно да подпомага осъществяването на прехода към интеграция на хората с увреждания в обществото и представи фокусът на стратегията на EASPD към по-високо качество на услугите, благодарение на което хората с увреждания ще живеят по-пълноценен живот. Г-н Зелдерло прикани за активно участие на гражданския сектор в механизмите на Европейския семестър като инструмент за постигане на по-голяма чуваемост на нуждите на обществото на най-високо европейско ниво.

Г-н Георгиев, председател на НАСО, представи дейността на НАСО като национална организация, обединяваща местни власти, доставчици на услуги, неправителствени организации и работодатели от обичайния пазар на труда и възможностите на Алианса за партньорство, обмен на опит и прилагане на добри практики посредством партньорството с EASPD и участието на НАСО в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, Националния съвет за социално включване и работата на НАСО в множество работни и експертни групи към различните министерства, касаещи новото законодателство за хора с увреждания. 

„НАСО не само поставя въпросите, но търси решение на проблемите,“ подчерта изрично г-н Георгиев в представянето на възможностите за активно партньорство и сътрудничество между доставчиците на услуги и местните власти и прие ангажимента да сътрудничи и посредничи активно на всички заинтересовани страни за постигане на по-добро качество на живот на хората с увреждания и други групи в неравностойно положение.

Семинарът бе част от дейностите по проект „Партньорство за достоен и независим живот“. По-късно същия ден г-н Зелдерло проведе работна среща с г-н Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика и дискусия с членове и представители на НАСО по отношение извеждане на принципи и стандарти за качество на социалните услуги. На 25 април НАСО и EASPD проведоха аналогичен семинар съвместно с Община Пловдив в Пловдив.

 

Допълнителна информация:

Люк Зелдерло е активен специалист в сектора на хората с увреждания с почти 30 годишен опит, първо като мениджър на социална услуга за хора с увреждания във Фландрия (в продължение на 17 години), а след това на европейско ниво. Той е един от основателите на EASPD и е изключителен специалист по въпросите на хората с увреждания и сектора на социалните услуги. Освен това има значителен опит в координиране и разработка на европейски проекти.

EASPD е Европейска асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания. Има повече от 10 хиляди члена, стреми се да осигури качествени услуги и пълно участие и включване в обществото на всички хора с увреждания. Философията на EASPD се гради на убедеността, че социалните услуги играят ключова роля в осигуряването на възможности на хората с увреждания да използват своите човешки права на равнопоставена основа, независимо от увреждания или други фактори.

Национален алианс за социална отговорност (НАСО) обединява общини, включително НСОРБ, доставчици на социални услуги, неправителствени организации и социални работодатели, в обща мисия да мотивира и подкрепя възможностите и усилията на всички заинтересовани страни чрез осигуряване на национално и международно партньорство и участие в създаването и реализирането на социално отговорно поведение, политики и дейности в подкрепа на различни социални общности за по-добро качество на живот и ускорено социално развитие на България. НАСО е член на борда на EASPD и представител на EASPD за България.

 

За въпроси:

Петя Маркова, Връзки с обществеността 0882 122 670 nasoki@naso.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване