04/25/14 21:34
(http://www.klassa.bg/)

Политици и граждани влизат в диалог за опазване на околната среда

 Днес, 25-ти април 2014 г. се проведе пресконференцията на Сдружение за изследователски практики по повод началото на проекта "Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда". Вера Стаевска, Председател на УС на СИП и експертите Антоанета Йотова  (климатични промени), Петко Ковачев (енергийни политики) и  Тома Белев (устройство на територията) представиха проекта и очертаха основните въпроси, които ще бъдат в неговия фокус.

В рамките на инициативата неправителствени организации, активисти и граждани, които имат интерес към въпросите на екологията и националните политики в тази сфера в България, ще се срещнат на открити дискусии с политици от партиите, преминали 3% бариера на последните национални избори.

Предвидените пет дискусии се провеждат в месеца преди изборите за европейски парламент – между 25 април и 23 май 2014 г. В тях ще бъдат коментирани партийните платформи и присъствието в тях на приоритетните теми енергийни политики, климатични промени, селски райони, гори и биоразнообразие и устройство на територията, както и ще бъдат обсъдени належащите решения и добри практики.  Политиците ще имат възможност да представят възгледите на своите партии по поставените въпроси и да очертаят планирани действия.

Всеки дебат ще има своя конкретна тема, по която водещи експерти ще представят проблема и заедно с политиците ще търсят начин за положителна промяна. Първата дискусия ще се проведе тази вечер от 18 часа в Червената къща и ще бъде на тема „Енергийни политики“ с водещ експерт Петко Ковачев. В дискусията под надслов "Газова (не)зависимост, ВЕИ, АЕЦ – какви са българските енергийни стратегии преди изборите за ЕП?" ще се включат и Андрей Ковачев (ГЕРБ), Меглена Кунева (Реформаторски блок) и Борислав Сандов (ПП "Зелените"). Модератор на тази, както и на всички останали срещи ще бъде журналистът Иван Бедров. Следващите четири дебата ще са с теми „Климатични промени“, „Селски райони“, „Гори и биоразнообразие“ и „Устройство на територията“ и ще се проведат съответно на 8 май в БНР, 13 май в БНР, 19 май в БНР и 23 май в Червената къща.

"Вярвам, че проектът ще бъде успешен въпреки трудната ситуация в България", заяви Антоанета Йотова на пресконференцията. "Необходимо е политиците да разберат, че климатичните промени са важна тема и е належащо изработването на план за реакция към предизвикателствата, пред които те ни изправят."

"Енергетиката привлича много внимание върху себе си, но е силно политизирана, и дори профанизирана тема", обясни Петко Ковачев. "Има реална опасност секторът да се срине по начин, който ще е с трагични последици за България."

Тома Белев пък систематизира основните проблеми в своята област, устройството на територията. "Това е изключително слабо засегната тема в програмите на партиите. Виждаме само какво липсва, а това, което трябва да се направи, е много."

От 11 април работи и сайтът zelenizakoni.com, на който всеки гражданин може да участва в онлайн дискусии на посочените теми. Там също така е включена съпоставка между предизборните програми от 2013 г.  на партиите, получили над 3% от вота, и осъществяваните от тях политики след май 2013 г.

"Основната ни цел е да инициираме дългосрочното формулиране на устойчиви политики за управление на природните ресурси и да насърчим участието на гражданското общество в развитието на екологичното право у нас", обяснява Вера Стаевска от Сдружение за изследователски практики. „Смятаме, че дебатите не само ще създадат условия за по-близко сътрудничество между политици и граждани, но и ще дадат възможност на избирателя да се ориентира до коя партия са най-близки неговите собствени възгледи и да отрази това в своя вот на 25 май.”

След приключването на серията от дебати, СИП ще продължи да провежда мониторинг на темите, а през 2015 г. ще се проведе и нова серия от срещи, на които участниците отново ще се съберат и ще обсъдят постигнатото по очертаните приоритети. По този начин ще бъде осъществен своеобразен контрол върху обещанията на политиците и ще бъде осигурена възможност за  задълбочаване на връзките с гражданските организации.

Проектът „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“ е уникален по рода си именно заради дългосрочната си перспектива и възможността за подробно разискване на ключови за опазването на околната среда теми. Медийни партньори на проекта са Економедия и БНР, а финансирането е осигурено от Българско-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

 

Пълен запис на събитието можете да намерите на http://www.zelenizakoni.com/preskonferenciya-25-april-11ch-da-govorim-na-otkrito

Видео излъчване на всички дебати в реално време онлайн можете да гледате на: http://www.ustream.tv/channel/zeleni-zakoni

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване