04/25/14 08:44
(http://www.klassa.bg/)

Хюстън, имаме проблем

 От „Нюзуик“ научихме, че между 2006 и 2009 г. американското посолство в София е имало служител по сигурността Грегъри Хюстън, който е заподозрян в продажба на 400 визи за САЩ и нерегламентирани контакти с българската мафия. Новината изскочи покрай разследване на убийство от 2010 г. на щатска дипломатка в Мексико. Държавният департамент разследва Хюстън за българските му прегрешения, но му позволява тихомълком да се измъкне от страната ни, за да не се цапа името на САЩ със скандал. Той отива в Мексико, където пък е заподозрян във връзки с наркокартела, убил дипломатката през 2010 г.

Американското посолство, разбира се, се умълчава, когато става въпрос за подобни случаи, но пък е агресивно словоохотливо, когато трябва да ни поучава как да градим собствената си страна. Даже бивши посланици като Джеймс Пардю ходят да наглеждат окупациите на студентите в СУ „Св. Климент Охридски“, да не би случайно да протестират недемократично.

Българските политици нямат никакво самочувствие пред големите сили, независимо дали са Русия, САЩ или ЕС. Все се опитват да се присламчват, угодничат и извличат лични и партизански ползи, а не да работят за интересите на България. Вероятно разузнаването ни е знаело за случая с Хюстън, а ако не е знаело, значи не си е свършило работата. И каква полза сме извлекли от това покрито от обществеността разследване? Възползвали ли сме се от разкритията на американците, за да си накажем поне нашите мафиоти, които са купували визи от Хюстън?

Иска ми се държавниците ни да спрат слугински да подтичват под свирката на великите сили. Да спрат да си клепат политическите опоненти и страната пред ЕС примерно и да се кланят на всеки западен или източен дипломат, защото и те са живи хора и като Хюстън понякога вършат и престъпления. А да имат поне частица от самочувствието на покойната кметица от родопското село Гела Калинка Драганова. През 2004 г. тя се опита да заведе фолклорния ансамбъл на Гела на турне във Великобритания. Посолството на Нейно величество у нас не им даде визи, защото заподозря, че са потенциални емигранти. Като ответен удар Драганова отказа да пусне автобус с британски туристи в Гела. Музикантите излязоха с носии пред предния вход на посолството откъм „Московска“ и свириха и пяха, докато не им дадоха визи за Острова.

Та великите сили оценяват самочувствието и презират подмазвачеството. Колкото повече им угодничим, те толкова повече ни мачкат и употребяват. Колко от нашите политици могат да се похвалят с мъжеството на Калинка Драганова? Тя със сигурност би постъпила правилно и в случая с Хюстън, ако беше сред най-видните ни държавници. Но засега по него - пълно мълчание.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване