04/28/14 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Избирате Понта, избирате Путин

в. Ромъния либера

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Румъния ще стане гранична държава в новата студена война между Запада и Русия, страна, която непрекъснато ще бъде подлагана на провокации, натиск и опити за подкопаване от страна на Москва, на първо място заради Молдова. В тези нови регионални условия Румъния ще трябва да се издигне на висотата на държава пазител на границите на западната цивилизация и затова не може да си позволи държава, рушена отвътре от корупцията на мафиотска група, която заразява институциите, източва икономиката и нарушава свободите. Тъй като Виктор Понта е избрал очевидно да подкрепя корупцията и корумпираните, той не може да бъде президент на Румъния.

Независимо от това какво става в Украйна, нещата вече са решени. В Европа ще бъде спусната нова Желязна завеса между Запада и Русия, но този път Румъния ще се намира от добрата страна на Стената. Преди няколко дни в. “Ню Йорк таймс” публикува статия, в която разкрива стратегията на президента Обама спрямо Русия. Вестникът твърди, че Обама е стигнал до заключението, че дори да има решение на кризата в Крим и в Източна Украйна, никога няма да има конструктивни отношения с Путин. В резултат Обама ще изкара последните две години и половина от мандата си, опитвайки се да намали щетите, причинени от Путин, да поддържа минималното сътрудничество, което може да бъде спасено, и да игнорира стопанина на Кремъл.

Тази политика на изолация не е нещо друго освен повторно задействане, със средствата на 21-ви век, на “политиката на ограждане”, както бе формулирана от Джордж Кенан през 1947 г., а Белият дом не държи в тайна, че връщането на студената война представлява негова цел в дългосрочен план.

Една нова студена война означава нова Желязна завеса. Стратегическо последствие в краткосрочен план е, че Украйна, или по-голямата част от нея, е изгубена. Както и Молдова, разбирана като съюз между Бесарабия и Приднестровието. Сергей Лавров потвърди миналата седмица така наречената “доктрина Медведев”, формулирана по време на войната в Грузия през 2008 г., когато Русия заяви правото си да защитава руските граждани във и извън границите си и “привилегированите интереси” на Русия в бившето съветско пространство, а Путин няма да се поколебае да я приложи било в Източна или Южна Украйна, било в Приднестровието.

Всичко, на което можем да се надяваме за онова, което ще остане от Молдова, е да й предложим някак статут, подобен на онзи, който имаше Австрия в Първата световна война: с икономика и институции на Запад и със сигурност, гарантирана на Изток. С други думи, за дълъг период от време Румъния ще бъде де факто източната граница на Запада.

Този нов статут, форсиран от Москва и приет от Вашингтон, създава нови отговорности за Букурещ. Ако Румъния иска да продължи да се радва на сигурността, която дава противоракетния щит на НАТО и на благосъстоянието и развитието, което предлага принадлежността към ЕС, тогава трябва да играе по правилата на Запада.

Което означава засилване на правовата държава. Когато Виктория Нюланд предупреди, че САЩ ще се концентрират върху корупцията на Балканите и в Източна Европа, американският заместник държавен секретар даде сигнал, че американското правителство най-накрая е разбрало колко разпространено в региона е това явление, което отслабва стабилността на страните в зоната. С други думи, една слаба държава, уязвима за корупция, изкушения и натиск, идващи от Русия, не може да функционира като ...

Публикувана на 04/28/14 22:19 http://e-vestnik.bg/20432/izbirate-ponta-izbirate-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване