04/28/14 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Ирак избира парламент сред насилие

Франс прес

Иракчаните са призовани да изберат в сряда своите депутати по време на първите общи избори след изтеглянето на американските военни в края на 2011 година. Вотът се провежда в момент, в който страната е разтърсвана от ежедневни атентати и заплашвана от нова война на верска основа.

Премиерът Нури ал Малики, кандидат за трети мандат, е сочен за фаворит въпреки множеството критики, отправяни срещу него и въпреки гнева на иракчаните, уморени от ендемичната безработица, от корупцията, от очевадната липса на комунални услуги, да не говорим за кървавото насилие.

Институциите впрочем са почти парализирани заради политическата криза и несигурността, а парламентът одобри много малко законопроекти от 2010 година насам.

Предизборната кампания, която приключва тази вечер, беше белязана от няколко кървави атаки срещу избирателни секции и срещу митинги. Повечето от магазините в Багдад вече спуснаха кепенци заради опасения от нови атаки.

Иракчаните, живеещи в страните от Персийския залив, започнаха да гласуват още вчера, а от днес започват да гласуват силите за сигурност, за да могат в сряда да следят за сигурността по време на вота.

Страхувайки се от атентати, властите обявиха пет почивни дни - от неделя до четвъртък - за да обезопасят изборите, на които са призовани да дадат гласа си над 20 милиона избиратели.

Спиралата на насилието постави темата за сигурността в центъра на предизборния дебат. Малики и неговата партия Съюз за правова държава водеха кампания, акцентираща върху необходимостта от сплотяване в подкрепа на правителството, което ще сложи край на кървавата баня.

През 2010 г. Малики беше преизбран на поста си чак осем месеца след изборите, след трудни и дълги пазарлъци между политическите сили. Този сценарий може да се повтори, именно с умножаването на малките религиозни или племенни партии - голям фактор на разделението, както неотдавна отбеляза ООН.

Обвиняван в корупция, определян като диктатор от противниците си, най-вече от сунитското малцинство, което се смята за дискриминирано, Малики си остава обаче фаворит пред една разделена опозиция и в отсъствието на потенциален заместник, подчертават анализатори и дипломати.

Предизвикателствата пред бъдещото правителство ще са много, подчертава Айман Камел, директор на отдела Близък изток - Северна Африка в мозъчния тръст Юрейжа груп. “Като започнем от въпроса за сигурността, после този за петрола и накрая този за отношенията между сунити, шиити и кюрди. Така икономическите въпроси ще се озоват на дъното на този списък”, посочва експертът.

Изборите ще бъдат произведени в момент когато близо 3000 души загинаха в атентати от началото на годината. Нито армията, нито полицията, които редовно са мишени на тези атаки, не успяват да спрат насилието.

То е подхранвано по-специално от войната в съседна Сирия, която от три години противопоставя бунтовниците на силите на режима на Башар Асад.

Иракчани, било то сунити или шиити, отидоха да се сражават там и конфликтът прехвърли границите.

В петък най-малко 36 души бяха убити в атентат по време на митинг на шиитска партия в Багдад, за който отговорност поеха сунитските екстремисти от Ислямската държава в Ирак и Леванта, която казва, че иска да си отмъсти за това, което шиитските милиции вършат в Ирак и в Сирия, а именно убийствата и изтезанията на сунити.

От няколко месеца членовете на ИДИЛ, съюзили се с племена и бунтовници, контролират град Фалужда, на 60 километра западно от Багдад и някои квартали в Рамади, в провинция Анбар, опитвайки се да се доближат до столицата.

Сраженията в тази провинция ...

Публикувана на 04/28/14 22:18 http://e-vestnik.bg/20437/irak-izbira-parlament-sred-nasilie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване