04/29/14 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Брюксел се опитва да отпуши претоварените си пътни артерии

Ройтерс

Централата на Европейската комисия в Брюксел. Снимка: сайт на ЕК

Две поредни години Брюксел е обявен за града с най-тежки задръствания в Северна Америка и Западна Европа - срамно петно за столицата, която ръководи европейската политика в областта на околната среда и транспорта.

Позорът обаче доведе до обединяването на белгийската екологична партия Зелени, десноцентристките им съперници от Нов фламандски алианс (НФА) и делови и автомобилни сдружения в призив за решение, чието време може би най-сетне е настъпило - шофьорите да плащат съобразно изминатото разстояние. Идеята вече се подлага на пробни проверки.

Други зорко следят ставащото, за да видят какво ще проработи в град с размерите на Брюксел, чиито проблеми се различават от тези на разрастващи се мегаполиси като Банкок, Пекин или Лондон с таксата му за задръствания в центъра.

“Откакто Лондон въведе схемата си за борба със задръстванията, технологиите силно напреднаха. Днес е възможно да се използват джипиеси за установяване на точно таксуване на километър, което не беше възможно допреди само 10 години. Сега тази технология е много по-привлекателна за обмисляне от градовете”, каза Нина Реншо, заместник-директор на сдружението “Транспорт и околна среда”, което се бори за природосъобразен транспорт.

Градове в Холандия и Швеция са сред тези, които искат да намалят задръстванията си, а също и емисиите въглероден диоксид - усилие, в което Европа желае да е за пример.

По оценки на Европейската комисия транспортните задръствания костват близо 100 милиарда евро годишно, или 1 процент от БВП на ЕС, без да се отчитат разходите по здравеопазване заради замърсяванията.

Последното доведе до увеличаване на зони с ниски емисии на въглероден диоксид в градове от Умео в Северна Швеция до Неапол в Южна Италия. Предизвиканото от пътния трафик замърсяване на въздуха накара Париж през март да забрани на коли с четни регистрационни номера да влизат в града в продължение на един ден.

Членът на партията Зелени Брюно Де Лил, който е секретар по мобилността в област Брюксел, е скептичен към твърденията на доставчика на транспортни услуги ИНРИКС, че градът му е столицата на задръстванията в развития свят, но признава, че Брюксел има някои уникални проблеми.

Един от тях е високата гъстота на населението в Белгия. Страната е на десето място в света по този показател след някои малки острови и градове държави като Малта и Сингапур.

Градът също така има данъчна система, която насърчава служебните коли и компенсира разходите по шофиране до работното място - служебните коли се облагат с по-ниски ставки от трудовите доходи, а разходите по пътуване с кола на работа подлежат на частични данъчни облекчения.

Освен това над половината от работещите в Брюксел 650 000 души живеят извън града.

Около половината живеещи извън Брюксел отиват в града с кола - по-висок процент, отколкото в повечето европейски градове. По данни на Евростат този показател например в Амстердам е 40 процента. Във Вашингтон този дял е също около 40 процента, а в Чикаго е 50 процента по данни на американската служба за преброяване на населението.

Досега Брюксел се опитваше да се бори с нарастването на пътния трафик, като правеше обществения транспорт по-привлекателен чрез специални автобуси или трамвайни линии. Това убеди мнозина живеещи извън града да преминат на обществен транспорт или велосипеди, но пък породи свои проблеми.

“Това, на което сме свидетели в последните 10 години, е, че има 7 процента по-малко коли по пътищата, но задръстванията се удължиха. Причината е, че има по-малко място за колите”, каза Де Лил.

В делнични сутрини общата средна дължина на задръстванията по белгийските автомагистрали е между 150 и 200 км от общо 7000 км по данни на автомобилното дружество “Туринг”. Рекордът бе поставен в един мартенски ден през 2013 г. с 1400 км ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване