04/29/14 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Бухалки, боксове и ранени в Донецк

 За много ранени по време на сблъсъците, избухнали по време на проукраински митинг в центъра на източния украински град Донецк, съобщи от епицентъра на конфронтацията специалният пратеник на Нова ТВ Николай Дойнов. 

Ранените са сред участниците в акцията, които защитават единството на страната и опонентите им, обявили се за федерализация на Украйна.

Според АФП проруски бунтовници, въоръжени с палки и ножове, нападнали шествие на привърженици на украинските власти в Донецк, при което са

ранени най-малко 14 души.

Те хвърляли камъни и заглушителни гранати срещу протестиращите. Множество линейки откараха ранени в болници в града. Около 1000 души организираха шествие в центъра на града за единството на Украйна. Проруските сепаратисти бяха 500.

Покушение над висш държавен чиновник беляза деня в Източна Украйна. Засилва се и офанзивата на проруските сили. Кметът на Харков Генадий Кернес беше прострелян със снайпер от неизвестен извършител, докато кара колело в градски парк. Състоянието му е тежко. Покушение над висш чиновник в Източна Украйна.

Тази сутрин още един град, недалеч от Донецк, падна под властта на новообявеното Донецко опълчение. В неделя пък бе окупирана сграда на Донецкия радио-телевизионен център, вероятно за да могат местните сили да контролират ефира.

Офанзивата на Донецкото опълчение, обвинявано от официален Киев в открит сепаратизъм, достигна още един град в Донбаския регион – Константиновка, недалеч от нашумелия вече Славянск. В града се строят барикади. Вътре се внасят храна и вода и всичко това на фона на песента – „Направен съм в СССР“.

Част от опълченците са участвали в охраната на бившите управляващи по времето на Евромайдана в Киев, тази зима – частите „Беркут”.

А в Славянск, макар и допуснати до пресконференция, задържаните офицери, наблюдатели от ОССЕ, остават в плен. Стела Хорошева, координатор в местните сили, ги определя, като нещо средно между гости и арестанти.

Пред камерата на Нова ТВ тя призна, че са пристигнали преговарящи за освобождаването им.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване