04/29/14 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Генадий Кернес е “извън играта”: какво ще стане с Харков?

Би Би Си

Сепаратисти превземат областната управа в Харков на 6 април 2014 г. Снимка: цензор.нет

Ключовата роля за относителното спокойствие в Харков досега е на кмета на втория по големина град в Украйна, смятат експертите.

Покушението срещу Генадий Кернес може да има за цел както дестабилизация на обстановката в самия Харков, така и сплашване на представителите на други регионални елити, твърдят харковски жители, с които са разговаряли кореспондентите на украинската служба на Би Би Си.

Но конкретни прогнози за развитието на събитията в региона и в “първата столица” (както наричат Харков) при сегашните условия не се решава да даде никой.

Темата за Харков през последно време остана на втори план в украинските медии в сравнение със събитията в Донецка и Луганска област.

Това е закономерно: ситуацията в Харков, въпреки спорадичните сблъсъци между проруски протестиращи и поддръжниците на Евромайдана, оставаше като цяло стабилна и под контрола на киевските власти.

А опитът на проруските активисти да превземат сградата на областната администрация и да обявят “Харковска народна република” в началото на април се оказа неуспешен. Сградата беше разчистена от протестиращи по-малко от два дни след като я заеха, при това бяха задържани около 70 активисти.

Събеседниците на украинската служба на Би Би Си казват, че ключовата роля за това, че в Харков цари относително спокойствие, е именно на кмета Генадий Кернес, който има решаващо влияние над ситуацията в града.

Впрочем, само преди три месеца щеше да е трудно да се повярва, че Кернес ще застане от една и съща страна на барикадата с командата на Евромайдана. Кметът на Харков подложи на рязка критика протестите в Киев.

Медиите съобщиха, че веднага след смяната на властта в столицата Кернес се е оказал в полезрението на органите за защита на реда, а и.д. генералният прокурор Олег Махницки заяви, че престъпленията, в които се обвинява харковския кмет, “са свързани с една от бандитските групировки”, която се е занимавала с пребиване и отвличане на хора по време на протестите.

Рязък завой

Освен това Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини Кернес в сепаратизъм. Повратна точка в политическата биография на Генадий Кернес експертите определят 22 февруари, когато в Харков трябваше да се състои събрание на депутатите от южната и източната част на Украйна.

Очакваше се, че на него югоизточните региони ще обявят автономия или ще обявят намерение изобщо да се отделят от страната.

Събранието обаче се ограничи с формални изявления, а самият Кернес още на следващия ден обяви, че не смята за държавен глава Виктор Янукович и ще работи с и.д. президента Олександър Турчинов. “Харков остава проблемно звено в проекта “Новорусия”, заявява политологът Вадим Карасев.

Експертите посочват няколко причини, които са можели да изменят позицията на Кернес. Политологът Владимир Фесенко счита, че в кмета може просто да се е задействал инстинктът за самосъхранение и той да е решил да не влиза в конфликт с новата киевска власт.

Политологът Вадим Карасев казва, че позицията на Кернес може да е била повлияна от мнението на един от най-богатите хора в Украйна, сегашния губернатор на Днепропетровска област Игор Коломойско, който има отдавнашни отношения с кмета на Харков.

И накрая, не е изключено Кернес просто да е успял да се споразумее с новата власт, предполага Фесенко. Възможно е, смята експертът, той да е получил относителен контрол над Харков в замяна на лоялна позиция спрямо Киев.

“Проблемно звено”

В последно време Харков изглеждаше оазис на спокойствието на фона на Луганска и Донецка област.

При това Кернес периодично правеше изявления, които може да се тълкуват като прояви на лоялност към Русия: в частност той обеща да положи усилия за освобождаването на активистите, обвинявани за превземането на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване