04/29/14 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Ирак: модернизация на икономиката, предизвикателство за бъдещото правителство

Прашант Рао
Франс прес

Въпреки огромните петролни и газови залежи, иракската икономика, подкопана от корупцията и свръхостарялата инфраструктура, е силно затруднена и диверсификацията й е едно от предизвикателствата, на които бъдещото правителство трябва да отговори.

В сряда (утре, 30 април) се произвеждат парламентарни избори в условия на нарастващо насилие и не особено благоприятен климат за бизнес.

Ирак има доказани резерви от 143,1 милиарда барела петрол и 3,2 трилиона кубични метра природен газ, които са сред най-големите в света.

Според най-новите оценки на Международния валутен фонд (МВФ) петролното производство е над 90 % от иракския износ и приходите на държавата, както и 70 % от брутния вътрешен продукт (БВП).

Ирак не съумя “да привлече чуждестранни инвеститори, не изгради промишлен сектор и няма истински земеделски сектор”, подчертава Исам Ал-Файли, преподавател по политически науки в багдадския университет “Мустансирия”.

Между другото икономиката страда от недостатъчната квалификация на работната сила, вреден бизнес климат, неефективна съдебна система и кафкианска регулация, което прави Ирак едно от най-лошите за бизнес места в света, според Световната банка.

Компаниите се оплакват редовно от всекидневното насилие, широко разпространената корупция и банковата система от друга епоха.

При липсата на частни инвестиции петролният сектор е единственият двигател на икономиката и позволи растеж от 4,2 % през 2013 година, според МВФ.

Той осигурява 1 % от преките работни места и стотици хиляди непреки, захранвайки хазната на гигантския държавен сектор, но не е локомотив за останалата част от икономиката.

“Иракската икономика страда от структурна слабост” и не е достатъчно диверсифицирана, за да позволи “значителен напредък в борбата срещу бедността и изключването”, отбелязва също Световната банка.

Макар страната да увеличи още петролното си производство през февруари - с над 3,5 милиона барела на ден - иракчаните се оплакват, че това не е имало никакъв ефект върху заетостта. През 2012 година равнището на безработицата прехвърли 16 %, според ЦРУ.

Диверсификация

“Ирак трябва да се съсредоточи върху развитието на икономика, която е по-малко зависима от производството на петрол”, призовава Айхам Камел, директор за Близкия изток и Северна Африка в консултантската компания Eurasia Group, признавайки, че ситуацията със сигурността в страната изключително много затруднява всякаква форма на диверсификация.

Насилието всъщност нарасна многократно през последните месеци, отнемайки живота на близо 3000 души от началото на 2014 година.

Г-жа Руба Хусари, главен редактор на интернет сайта www.iraqoilforum.com, пък коментира, че “приоритетът на бъдещото правителство ще бъде да реши проблемите, възпрепятстващи просперирането на петролния сектор”.

И макар залежите да са големи, останалата част от производствената верига далеч не е на висота: Ирак няма например достатъчно голямо място за складиране на петролните доставки, в случай че пристанищата бъдат блокирани от силни ветрове. Тази липса на инфраструктура и бюрокрацията са основни проблеми, подчертава г-жа Хусари.

Трябва да прибавим и спора, противопоставящ Багдад и автономния регион иракски Кюрдистан, където се намират многобройни петролни находища.

Автономните кюрди и иракското правителство водят от месеци битка за контрола върху износа на суров петрол: според Багдад петролът принадлежи изцяло на държавата, докато Ербил иска да работи пряко с петролните компании.

Освен разногласията за петрола, териториален конфликт противопоставя централното правителството и иракски Кюрдистан, а това е огнище на напрежение, което е най-голямата заплаха за стабилността на Ирак в дългосрочна перспектива, според дипломати и официални представители.

Още по темата: Иракският премиер е фаворит за изборите въпреки насилието

Мохамад Али Хариси
Франс прес

Борещият се за трети мандат иракски премиер Нури ал Малики е фаворит на парламентарните избори въпреки нееднозначните му постижения начело на страната, която с всеки изминал ден затъва все по-дълбоко в насилието.

Иракските политически институции са впрочем почти парализирани поради кризата и несигурността, а парламентът прие съвсем малко законопроекти след изборите през 2010 година.

Поддръжниците на Малики, шиит, който управлява ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване