04/29/14 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Какво показаха изборните резултати в Македония

Изборните резултати не са никаква изненада и реално показват съотношението на силите между властта и опозицията. Това са първоначалните оценки на част от експертите след приключването на изборите в Македония. Разликата от около 200 000 гласа между управляващата ВМРО-ДПМНЕ и опозиционния Социалдемократически съюз СДСМ на президентските и парламентарните избори е най-добрият показател за политиката, която водеше опозицията в последния период.

Според познавачите, на тези избори най-силно впечатление прави поражението, което преживяха т.нар. малки партии, и броят на спечелените от Стево Пендаровски гласове, които са с почти 100 000 повече от тези на СДСМ.

СДСМ преживя поражение в бастионите си. Професор Здравко Савески обяснява, че Пендаровски е спечелил повече гласове от СДСМ заради натрупването на гласовете от онези партии, които нямаха свой кандидат за държавен глава.

Същото е положението с кандидата за президент Георге Иванов, който спечели повече гласове от ВМРО-ДПМНЕ. Съотношението между Демократичния съюз за интеграция ДСИ и Демократичната партия на албанците ДПА е постояннно, с малко увеличение за ДСИ в сравнение с партията на Мендух Тачи, подчертава Савески.

Според данните на Държавната изборна комисия на изборите за президент Георге Иванов е спечелил рекордните 534 154 гласове, а Пендаровски - 398 008. На парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ и коалицията “За по-добра Македония” са спечелили 480 687 гласове срещу 283 895 гласа за коалицията, водена от СДСМ.

ВМРО-ДПМНЕ получи 10 депутати повече, СДСМ изгуби осем. Сравнено с предишните избори през 2011 г. е забележителна тенденцията за увеличаване на подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ в сравнение с тази за СДСМ, което се вижда и по броя на спечелените мандати.

Преди четири години броят на депутатите от партията на Груевски бе 53, докато СДСМ имаше 42. След изборите в неделя пък управляващата партия сречели 61 депутати, а опозицията водена от СДСМ - 34.

Ако изборният резултат се анализира по изборни райони, е очевидна голямата разлика във втори, трети, четвърти и пети избирателен район. Ако се сравни с 2011 г., почти във всички изборни райони ВМРО-ДПМНЕ има депутат в повече, докато броят на депутатите на СДСМ се намали с двама до трима.

Прави впечатление и поражението на СДСМ в няколко общини, в които досега бе немислимо да преживеят неуспех. Преди всичко това се отнася за Струмица, но и за Куманово, Карпош, където на тези избори триумфира ВМРО-ДПМНЕ. За познавачите тези резултати не са изненада.

Владимир Божиновски от Института за политически проучвания подчертава, че след местните избори е станало ясно, че СДСМ постепенно губи тези общини.

В Струмица на местните избори Васил Пишев успя с гласовете си да се приближи до неприкосновения досега Зоран Заев, докато пък в Куманово Дамянов стана кмет благодарение на гласовете на ДСИ. В Карпош се видя влиянието на Стевче Якимовски, който отне гласове на СДСМ, обяснява Божиновски.

Малките или т.нар. партии от третия блок, които трябваше да привлекат гласовете на недоволните от политиката на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ граждани, преживяха истинско крушение, както и през 2011 г. Здравко Савески вижда причината за това в голямата поляризация на гласовете между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а бившият вицепремиер Ивица Боцевски казва, че това е реалността в този момент.

Трябва да се приветства спечелването на депутатско място от Якимовски и спечелените 30 000 гласове. Останалите партии, които не получиха депутатско място, трябва да преразгледат политическите си действия и съществуване, подчертава Боцевски.

Няма промяна в съотношението на силите при албанците

И след тези избори няма да има големи промени в съотношението на силите при партиите на албанците. ДСИ влиза в парламента с 19 депутати, а ДПА ще има седем. Партията на Мендух Тачи досега имаше осем депутати, а в този парламент ще има един депутат по-малко. Представител на албанците ще бъде и Национално демократично ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване