05/06/14 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

“Таймс”: Путин е пуснал джина от бутилката

Добре екипирани военни без опознавателни знаци завземат административни сгради в Източна Украйна. Снимка: от тв екрана

Британският “Таймс”, цитиран от Би Би Си, в редакционна статия пише, че променяйки една държавна граница в Европа, руският президент Владимир Путин е пуснал от бутилката злия джин. Сблъсъкът в Одеса е демонстрирал, че той повече не контролира събитията по места.

Незаконното анексиране на Крим е убедило сепаратистите, че с военни методи могат да дойдат на власт. Това е опасна заблуда и руският лидер е този, който трябва да ги разубеди. Алтернативата може да се окаже не по-малко кървава, отколкото на Балканите през 90-те години, предупреждава британското издание.

Главна цел на Путин се явява отслабването или пълната парализа на всяко прозападно правителство в Киев. Най-простият - и най-разрушителният начин да се постигне тази цел е разпалване на напрежението до такава степен, че правителството на Украйна да бъде принудено да въведе извънредно положение в страната и временно да отмени действието на конституцията. Това ще направи невъзможно провеждането на избори на 25 май.

Но реториката на Путин навежда на мисълта, че той иска цяла Украйна да попадне в славянски, а не западни обятия. Тази цел е невъзможно да се постигне нито с руска интервенция, нито с разпалване на гражданска война, пише вестникът, цитиран от руската емисия на Би Би Си.

За постигането на своите цели Кремъл трябва да е в състояние както да започва, така и да отменя сепаратистските акции. Случилото се в Одеса демонстрира, че той повече не может да го направи. Владимир Путин трябва да дойде на себе си, смята изданието.

През 2008 година в Грузия той вече показа, че е готов да провъзгласи победа, ограничавайки се само с Абхазия и Южна Осетия. Западът сега трябва да го убеди да прекрати кампанията за дестабилизация на Украйна и да приеме резултатите от изборите на 25 май. Напълно вероятно е той самият да е стигнал до този извод, не заради санкциите, а защото слабо правителство в Киев, принудено да се вслушва в мнението на Москва, за Кремъл не е кой знае колко по-лошо от корумпиран марионетен лидер като Виктор Янукович.

Но Западът, и особено ЕС, трябва да бъде твърд, що се отнася до основните принципи. Украйна не може да бъде разделена, суверенитетът й не може да бъде подкопан, а нагнетяването на обстановката вътре в Украйна и подмолното нахлуване “под килима” са неприемливи. Украйна трябва сама свободно да избере своето бъдеще, пише “Таймс”.

Според “Гардиън” в сложната шахматна партия, която Западът играе с Владимир Путин, той засега прибягва само към доста скромни тактически ходове.

Забраната на издаване на визи за някои чиновници и замразяването на авоарите на относително неголеми компании са еквивалентни на скромно местене на пешки на шахматната дъска.

Специалисти, знаещи какви именно санкции може да обяви министерството на финансите на САЩ, и даващи си сметка за финансовата слабост на руската икономика, говорят, че Вашингтон разполага с доста по-агресивни и опасни гамбити. САЩ могат да нанесат значителен ущърб на русската икономика. Например, ако на някоя руска банка бъдат наложени санкции, тя ще се превърне в международен парий.

Отрязвайки банки или олигарси от американската финансова система, може да се постигне верижна реакция, тъй като в такъв случай европейският частен сектор също ще се откаже да има работа с тях. Това ще нанесе съкрушителен удар на Русия, която зависи от долара повече, отколкото практически всички останали страни с преходна икономика.

Русия печели долари от около 90 % от своя износ. Да, равнището на външния държавен дълг не е високо, но руските компании в много отношения зависят от чуждестранните кредити. Дългът на руските компании към чуждестранни кредитори достига 439 млрд. долара, а на руските банки - 215 ...

Публикувана на 05/06/14 22:35 http://e-vestnik.bg/20468/tayms-putin-e-pusnal-dzhina-ot-butilkata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване