05/07/14 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Украинският парламент отказа референдум

 Върховната рада на Украйна отказа да организира на 25 май общоукраински референдум за бъдещето на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

На закрито заседание на парламента за провеждането на референдума гласуваха 154 депутати, а бяха необходими 226 гласа "за", за да се организира провеждането на общонародното допитване.

На референдума трябваше да се отговори с "да" или с "не" на два въпроса. Първият беше: Поддържате ли териториалната цялост на Украйна в пределите на територията, определена в Конституцията като суверенна и независима, демократическа, единна и европейска страна с широки пълномощия на регионите и териториалните общини?

Вторият въпрос беше: Поддържате ли с решение на местните съвети редом с държавния език да бъде въведен за регионален език руския или друг език, на който говори болшинството от населението на съответната територия, като официалният статут на този регионален език ще бъде определен от закона.

По-рано днес парламентът обви участниците в наказателната операция в Източна Украйна за участници в бойни действия. За това решение гласуваха 251 депутати от 450-членния парламент при минимално необходими 226 гласа, съобщи народният представител Олександър Бригинец.

Очаква се шефове на украински силови ведомства да докладват на закритото заседание за ситуацията в южните и югоизточните региони на страната.

По-рано депутати от Партията на регионите и от комунистическата фракция обвиниха управляващите и силовите структури в масови убийства и напуснаха сградата на Върховната рада в знак на протест.

Върховната рада прие закон, предоставящ на генералния прокурор правото да започва процедура по сваляне на имунитета - лишаване от наказателна неприкосновеност на украинските депутати, добави Бригинец.

Временният президент на Украйна - председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, одобри с указ назначаването на генерал-лейтенант Анатолий Пушняков за командващ сухопътните войски на страната, информира агенцията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване