05/12/14 15:45
(http://radiomilena.com/)

Декларация на Фондация “25 века Поморие”

 ФОНДАЦИЯ „25 ВЕКА ПОМОРИЕ“

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, ПРИЯТЕЛИ, СЪНАРОДНИЦИ,

Фондация „25 века Поморие“ е учредена с дарителски акт на 05.12.1999 година, в навечерието на знаков за нашия град празник – Никулден. През своята петнадесетгодишна дейност тя отстоява принципите, заложени в нейния Устав. Да популяризира в обществена полза културно-историческото наследство на град Поморие, изследване и съхранение на материалните и нематериални културно-исторически ценности на града и общината, чествания на важни  годишнини от националния календар и от историята на Поморие, издателска дейност, заснемане на филми и др.  За нашата дейност може да прочетете в  сайта: www.pomoriebg.net

Изпитваме голямо съжаление от срещнатото неразбиране в лицето на община Поморие. Нещо повече игнорирайки нашите предложения за съвместна дейност, тя се опита да легитимира в публичното пространство удобно за нея нелегитимно ръководство, което не фигурира в съдебната регистрация на Бургаския окръжен съд. Факт, който определено говори за отношението й към нас.

Въпреки проведените срещи с кмета на община Поморие Иван Алексиев резултат няма. Няма срещнато разбиране и от Общинския съвет. На отправените от нас официални писма отговорите се игнорират или неутрализират по непонятни причини. Политическите пристрастия нямат нищо общо с гражданските обединения към които изпълнителната власт е задължена да помага. Пред фактите и боговете мълчат. Иде реч за следното:

Ние предлагаме съвместна реализация на наши идеи в работни групи с експерти от фондацията и специалисти от общината.

Публикуваме отправените писмени предложения до общината.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ:

/ВАЛЯ ГЕОРГИЕВА/     подпис и печат                      / ХРИСТО САРИЕВ /

тел. 0899 377 497                                         тел. 0887 020 837

Копие от официално писмо на Фондацията

Изх.№ ф5/14.01.2014 г.

 

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ                с вх.№ 91-205-1/24.01.2014 г.

Г-Н ИВАН АЛЕКСИЕВ

град Поморие

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ  с вх.№ ОС-63/24.01.2014 г.

Г-ЖА Д-Р МИЛЕНА ЕНЕВА

град Поморие

 НОВИ  ПРЕДЛОЖЕНИЯ

за организиране на културни мероприятия в община Поморие

1. Международен фестивал на пантонимата

2. Фестивал на международната висша мода с участието на модни къщи.

3. Международен конкурс за вина и коняци с участие на градовете Анхиалос, Неа Анхиалос, Евксинуполис от Гърция и Текирдаг -Турция

4. Международен кулинарен фестивал на черноморската кухня  с участие на страните около басейна на Черно море

5. Международни ветроходни регати от Европейската и Световната ранг листа с печалба за общината от телевизионните права.

6. Международен фолклорен фестивал „Пеем и танцуваме заедно” с участие на побратимените с Поморие градове от Турция – Текирдаг, от Гърция: Анхиалос-Солун, Неа Анхиалос-Волос  и Евксинуполис-Алмирос  и с други нови приятели от Европа.

7. Фестивал на рекламни филми за религиозния туризъм, като новото име на европейската ваканция с участие на държави  от цял свят

8. Международен фестивал на мажоретните състави  от Европа.

9. Международен плувен маратон: Поморие – Созопол, Поморие – Несебър

10.Парад на армейски военни оркестри от страните  – членки на НАТО.

11.Международна изложба  с парад на фолклорни носии на страните от Балканския полуостров

12.Ежегодни европейски нумизматични конференции с експозиция на колекции от антични монети намерени в България под ръководството на БАН

Важен акцент е, че при сключване на договори за телевизионните права за излъчване на тези мероприятия, община Поморие ще реализира огромни постъпление от валута. Факт, който просто не се нуждае от коментар!

 

         ПРЕДЛОЖЕНИЯ СВЪРЗАНИ С ПРОСПЕРИТЕТА НА ОБЩИНАТА:

1. Създаване на Научно – тренировъчна база за обучение на командоси, вкл. и от Русия и Украйна, която в последствие да прерасне в специализиран университет на Европейския съюз.

2. Създаване на завод  от известна западна фирма за строителство на модерни яхти по техен стандарт в района на Пречиствателната станция с договорирана реализация за продажба на яхтите.

3. Средното училище по туризъм „Алеко Константинов” да прерасне в Колеж или Институт за международен туризъм с преподаване на английски език и за подготовка на стюардеси. Проявен интерес за тази идея има от страните на бившия съветски съюз, Турция и Гърция.

4. За построяването на яхтена марина/проекта на арх. К. Шипков за двата острова/, която  ще донесе на община Поморие милионни евра ежегодни приходи и откриване на работни места. Да се потърсят работни контакти с богатите арабски страни в позиция, имащи интерес от ползване на ветроходната марина и целогодишно  калолечение на техни граждани.

5. Създаването на депутатско лоби в Народното събрание  от народните представители от Бургаска област, независимо от политически им пристрастия е повече от наложително, защото интересите на община Поморие нямат цвят.

6. Да се монтира на моряшкия вълнолом бракуван самолет ТУ-154, който да се преобразува в детска сладкарница през деня и парти-клуб през нощта. Примера с град Обзор и изнесената комета на брега, дори не е нужен като доказателство за оригиналността на идеята.

7. Строителството на общинска спортна зала с басейн от олимпийски размери за тренировки на местните отбори – деца и младежи от община Поморие

8. Изработен и е готов проект за Параклис „Ловците на вятъра” – единствен по рода си по българското черноморие за здравето и славата на нашите изявени ветроходци, който трябва да бъде построен.

9. Да се реализира идеята на игумена на манастира „ Св. Георги Победоносец“ Н. Високопреподобие архимандрит Иеротей за издигане статуя на покровителя на града Св. Георги до светата обител.

10. Да се привлекат чрез покани и договори със институтите на Европейския съюз – университети и фондации, ежегодно планирани разкопки на античния град Анхиало, като се поставят на научна основа и анализи бъдещите разкрития, с които несъмнено ще привлечем вниманието на туристите към Поморие в посока религиозния туризъм.

11. При създаденото звено „Обществен ред към общината“ е повече от наложително да се приемат  представители на циганите и турците от кв. „Север“  и от другите села с преобладаващо  етническо мнозинство, като по този начин  ще намали рязко техните набези върху чуждото имущество

12. Очевидна е необходимостта от монтиране на светофари на изходите към Бургас и Слънчев бряг с което  ще предотвратят бъдещи катастрофи с непредвидени жертви.

13. Създаване на безплатни кухни за бедните и безработните в общината и района – града, квартала и Каблешково. Общинските съветници в Поморие могат да проявят инициативата и се откажат от своите възнаграждения в полза на социалната идея за безплатни кухни.

14. Назряла е необходимостта от създаване на доброволна  гражданска гвардия за помощ при аварии и природни бедствия  и др. в района на общината.

15. Регулярна публична информация за питейната вода и атмосферата в общината с редовна месечна информация за безработицата в Поморие и общината и приети конкретни мерки с програми.

16. Създаването на Научно изследователски център за морето в бившата сграда на Пансионата и Аквариум в същата, с европейски пари и научна помощ от Българска академия на науките и  други специализирани институти.

17. Да се реализира предложената разработка в двора на училище „Иван Вазов” за построяване  хоризонтално картата на България с обозначения на планини и областни градове, заедно с акваторията на Черно море.

18. Да се организира международна конференция за религиозния туризъм с акцент привличане вниманието на ЮНЕСКО за провеждане на археологически разкопки на територията на античния Анхиало.

19. Време е, да  бъде построен в центъра на града един общ

мемориален паметник по проект „Паметна стена за историята на Поморие“ на който да бъдат изписани имената на града ни през вековете “Месия – Анхиало – Поморие“. Във връзка с тази оригинална идея, нека споменем непреходните личности, свързани с историята на хилядолетния Поморие:

- Св. ап. Андрей Първозванни основал църковна община в Анхиало

- Равноапостолната Св. мчца Севастиана

- Ученик на св. ап. Павел – Теофаниос , първия светец на Анхиало

- Първия епископ на Анхиало Сотас

- Списък с имената на първите пет епископи при създаване на църковната община

- Списък с имената на 44 анхиалските митрополити до 1927 година.

- Четиримата вселенски патриарси от Анхиало

- Битката на Тервел край Анхиало през 708 г.

- Битката на хан Телец край Анхиало през 763 г.

- Битката на цар Симеон край Анхиало през 917 г.

- Анхиалски автори на църковна музика, установени в Света гора, станали известни  през ония години в целия православен свят. Това са Константин Анхиалски, Григорий Анхиалски, Йоан Анхиалски и др. Конкретно Константин, който живее през втората половина на XVI век, е наричан всред своите съвременници тогава, дори „втория Кукузел”.

В църковно – исторически план Поморие винаги е бил по – голям и по – важен епископски, архиепископски, а в последствие и митрополитски център, от Несебър и Созопол. Това ясно свидетелства, че и в чисто политико – административен план градът е бил сред най – значимите центрове на черноморското крайбрежие в миналото и сега от Созопол и Несебър.

20. За развитието на религиозния туризъм в община Поморие и страната е необходимо да се отдаде необходимото внимание и на нашия съгражданин  Черньо Чернев, автор вече на осем книги посветени на християнството, като основа на българската държавност. Международното му признание идва и от факта, че той е приет за член на Международната академия по българистика, иновация и култура. В неговите книги винаги присъства историята на родния му Поморие от античността до наши дни.

21.Община Поморие да включи в културния календар за 2014 година новия  и единствен по българското черноморие „Църковен музей“ в манастира „Св. Георги Победоносец“. В който ще бъдат експонирани освен църковна утвар и пособия от основните стопански отрасли на общината – производство на вина с дагустация, сол, рибовъдство, заедно с гостувания на колекции от световни музеи.

22. Нека разчупим стереотипа на шаблона и предложим атракционно влакче/ както имаше преди години до кв. Св. Георги /, което да пътува от центъра на града до град Ахелой, като се освети преградната каменна стена/ ивицата / между езерото и морето с подходящо осветление и пейки за почиващите летовници на нашия град.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ИЗВЪН ПИСМОТО

23. Света ще научи за Поморие с монтирането на уеб камери на подходящи и значими места в града, чрез които ще се реализира целогодишно като най естествената реклама на града.

24. Да се предложи на европейски институти реализация на идея, свързана с удобството на ландшафта около Поморие за построяване на подводен музей в който туристите ще наблюдават в естествена среда живота в Черно море.

25. Незабавно да се пристъпи към газификация на Поморие с оглед  социалната значимост от това за населението на курортния град.

26. Да се проучи световната практика за монтиране на ветрови инсталации на съществуващите вълноломи  за производство на ел. ток, при което населението на Поморие и общината няма да заплаща такси за неговото ползване.

27. Да се  въведе / СИП / в училищата на община Поморие изучаване на библията на основание Конституцията на Република България, където е записано, че християнството е национална религия в нашата страна.

Това е жизнено важно да младото поколение да знае и помни своя род и Родина! Както и утвърждаване на униформени облекла за учениците от различните училища в района.

В момента единствено в община Поморие има организирано неделно училище в манастира „Св. Георги Победоносец“.

28. Относно наложената от чужди институция дискусия за някакви права на българи с друга религия, неоснователно титулувани български турци е добре да прочетем отново основния закон на нашата страна. Българския език е единствено официален език. В България няма малцинства, а етнически общества успешно интегрирани!

29. Заиграването с идеята да се възобнови проекта за петролопровода Бургас-Александруполис е опасен прецедент, за която община Поморие категорично отхвърли с референдум.

 

Предложение на Фондацията неприето от общината

          за отличаване по повод Празника 24 май – Ден на славянската писменост и култура на дейци от община Поморие,

април 2013

  1. Музейни работници         – Антон Карабашев
  2. Читалищни дейци            – Маргарита Гюрова
  3. Самодейци                      – Васил Самоковлиев
  4. Нумизмати                      - Христо Сариев
  5. Художници                      – Георги Анастасов
  6. Скулптори                       -  Драгой Каталиев
  7. Краеведи                        -  Димитър Стефанов
  8. Християнска литература  – Черньо Чернев
  9. Поети                             -  Тома Троев
  10. Фотографи                     -  Георги Димитров
  11. Музика                           -  градския оркестър
  12. Сайт – новини                 -  Константин Златаров
  13. Вероучение                    -  архимандрит Иеротей
  14. Куратор                         -   Светла Асенова

 

 

 

 

Публикувана на 05/12/14 15:45 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/j5Lsmun8tHY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване