05/23/14 01:43
(http://e-vestnik.bg/)

Как да няма за кого да гласуваш? Бърз преглед на кандидатите

Христос, Брад Пит, Анджелина Джоли ли да влязат в избирателните листи?

На избори. Снимка: Impact Press Group

И на тези избори се чува репликата – „Няма за кого да гласувам”.
Тя обаче е неоснователна. Израз е на дълбокия български скептицизъм и нагласа „Всички са маскари”.
За кого наистина?
Кой е в листите за изборите?
Един преглед на регистрираните 26 партии, коалиции и независими показва, че има избор. Всичко, каквото е възможно да излъчи обществото, е на масата. Няма откъде да паднат от небето други кандидати.
Най-напред, на тези избори българинът ще може да подрежда кандидатите си в листите по свои предпочитания. Дори да е недоволен от една или друга партия, има кандидати, които може да посочи поименно и да подреди на първо място в листите.
Освен това има независими кандидати, които имат шансове да се борят с цели партии.
Ето преглед на кандидатите в изборите за европейски парламент:

Независими

Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти
Френска и българска журналистка, завършила Сорбоната, автор на книги във Франция, някои от които преведени на български. Чест гост коментатор е в най-големите френски медии. Живее между Париж и София. Угърчинска е автор и на документалния филм, адаптиран от книгата ѝ, “Йоан Павел II: контра–разследване за атентата”, 90 мин., излъчен по френския „Канал+”, „Планет”, също и по БНТ.
Има авторитет във Франция, широки контакти в тамошните политически среди, има представа от европейските институции, за разлика от много други партийни кандидати.

Виктор Тенчев Папазов
Предприемач, основател на Българската фондова борса, завършил Харвард, учил в Станфорд и Принстън - топ-университетите на САЩ. С дипломите си може да си намери високоплатена работа в Щатите и европейски банки. Но е избрал да живее тук. За него се знае любопитна история – през 2003 г. „Загорка” обяви рекламна кампания, в която дава награда джип БМВ Х5 на този, който събере най-много капачки от тяхната бира. И борсовият играч Папазов организира изкупуване на капачки. С плаващи цени. И успява да изкупи 350 хил. капачки и да спечели джипа. Шега-майтап, но го продава за 100 хил. лева и с тях основава фирма. Тя работи и досега, храни десетина души.

Сред независимите е и Евгения Златева Банева, съпруга на едрия бизнесмен Николай Банев. Екзотична кандидатка, парвеню, което демонстрира лукс в бедна държава. Но това е демокрацията. Нека си премери силите и преброи симпатизантите си. Може би кандидатурата й е забавление за богати, може и да има искрено желание за политическа кариера. И за всеки влак си има пътници – току виж събере няколко хиляди гласа.

Ето ги партиите и коалициите, с повече или по-малко познати кандидати, в реда, в който са регистрирани в ЦИК:

СИНЬО ЕДИНСТВО
1. Надежда Николова Нейнски
2. Бойко Христов Станкушев
Това е останалата като нежелано дете част от някогашното СДС. Надежда Нейнска, бивша външна министърка в кабинета Костов (тогава с фамилия Михайлова) и досега беше евродепутат. СДС се разпадна, след като депутатите в парламента се откъснаха от партията. Но после не се споразумяха с ДСБ да идат заедно на избори, заради изолационизма на Иван Костов и изпаднаха. Не се споразумяха и да се влеят в Реформаторския блок, по-скоро поради своите си претенции.

АБВ - АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ
1. Ивайло Георгиев Калфин
2. Михо Димитров Михов
Формацията АБВ на бившия президент Първанов е сложила в листата си добре познати имена – успешния евродепутат Калфин и бившият командир на военната авиация и началник на генералния щаб, ген. Михо Михов. Но нямат голям шанс. Отцепването на Първанов и Калфин от БСП беше оценено като непочтено и предателство сред симпатизантите на тази партия. Хората на АБВ хем ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване