05/27/14 15:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Етичната комисия на съдебния съвет за пореден път помилва съдия Крънчева


Седем месеца след като Етичната комисия към Висшия съдебен съвет образува проверка срещу съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева по публикация в "Дневник", комисията реши, че тя не е извършила нарушение на етичните правила и не е била причина за отлагане на делата, които гледа.

Това е видно от протокол от заседание на комисията на 19 май тази година.

В края на миналия декември, "Дневник" съобщи за поредното "внезапно" отсъствие на съдия Крънчева, което тогава стана повод за отлагане на делото за пране на пари срещу бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Крънчева, която е зам.-председател на Софийския градски съд и ръководи наказателното отделение, често закъснява за делата си, а не са един или два случаите, в които излиза в болнични. 

Така в последните две години делата срещу Димитров, бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев и за смъртта на арестанта Пламен Куцаров са отлагани многократно.

Предизвестен край
Въпреки множеството публикации по тези проблеми Етичната комисия на ВСС (която се ръководи от "близкия приятел" на Крънчева (по негови думи) Ясен Тодоров, отказваше да се занимае с казуса. (Тодоров се отвежда при разглеждането на проверката.)

В комисията обаче е подаден сигнал въз основа на публикацията в "Дневник", който става повод за образуване на проверка. Ревизията обаче беше възложена на... председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя трябваше да извърши "обстойна проверка" на всички посочени в материала дела и да предостави разпечатка от система за управление на съдебните дела в срок от един месец.  

Възлагайки проверката на председателя на градския съд, на практика ВСС отказа да изпълни задълженията си да гарантира безпристрастна проверка - съдия Крънчева е лична номинация на Владимира Янева, което поставяше под съмнение обективността на ревизията.

Преди време се стана ясно, че председателят на Софийския градски съд е намалила постъпващите при Петя Крънчева дела, като е издала четири заповеди, които са били в сила от края на юли 2011 до края на март 2012 г. Това се е случило без мотиви.

Комисията поиска от Владимира Янева справка за посочените в статията дела.  На 6 януари  тази година председателят на Софийския градски съд изпраща на ВСС  "подробни писмени обяснения" от съдия Петя Крънчева и справка от електронната система по движението на трите дела, за които се споменава в статията.

Комисията разглежда представените документи и на 20 януари решава да изиска допълнителна справка от Янева "за всяко едно от делата, цитирани в обясненията на съдия Петя Крънчева – обем, тежест, брой подсъдими, брой свидетели и съдебни заседатели". Отговорът се забави с четири месеца и е бил получен в края на април.

Така на 19 май комисията приема, че съдия Петя Крънчева "по никакъв начин в действията си по коментираните дела не е довела до тяхното забавяне и не е извършила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати".

60 пъти, но не по вина на съдията
В решението на етичната комисия са цитирани три дела от 2011 и 2009 година, като се вижда колко пъти те са били отлагани - общо 60 пъти. Само в четири от тези случаи е установено, че причината е в Крънчева. При останалите най-често отлагане се е налагало заради разпит на свидетели.

Процесът за убийството на арестанта Куцаров е отлагано 17 пъти и "нито веднъж по причини, свързани с докладчика по делото", решават от комисията и уточняват, че причините са: "разпит на свидетели и вещи лица, заболяване на съдебен заседател, настъпила смърт на повереника на граждански ищци и частни обвинители, заболяване на повереник, получен сигнал за поставено взривно устройство в Съдебна палата, назначени допълнителни експертизи и изслушване на експертни заключения".

Процесът срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е бил отлаган "10 пъти, от които само веднъж по причина на съдията докладчик от медицински характер – счупване таза на майка й и нужда спешно да бъде откарана в болница". Делото е било отлагано и заради неявяване на защитник на подсъдимия, разпит на свидетели и вещи лица, неявяване на съдебен заседател по медицински причини, назначаване на допълнителна експертиза.

Най-често е отлагано делото срущу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров - "33 пъти, от които 3 пъти по причини от обективен характер, свързани със съдията - докладчик по делото: смърт на роднина, болест на дете, заболяване на съдията". "Останалите причини за отлагане на производството са неявяване на подсъдими, защитници, съдебен заседател, разпити на свидетели и вещи лица", са установили кадровиците на Темида с помощта на председателя на съда Владимира Янева.

Винаги без последствия
В досегашната практика на ВСС, а и на предишния състав, Крънчева винаги е била помилвана. След като предишните членове на съвета се осмелиха да образуват дисциплинарка срещу съдията заради забавянето на 93 дела, едва след сигнал от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, тя беше завършена от настоящия състав. Членовете на ВСС "наказаха" Крънчева с най-лекото наказание - "забележка", въпреки предложението на дисциплинарния състав за 20% намаление на заплатата.

Честите отлагания водят до съдебни процеси, които продължават с години. Така например процесът за изчезналите милиони на Майкъл Чорни, по което подсъдим беше Павел Тренев, продължи 9 години и в крайна сметка за част от обвиненията се оказа, че е изтекла абсолютната давност, заради което процесът срещу тях бе частично прекратен по искане на прокуратурата в четвъртък.

Преди време "Медиапул" изнесе информация, че съдия Крънчева е забавила написването на мотивите по почти всичките си дела. Медиите, а и самият Върховен касационен съд (в свое решение) изнесоха данни, че  постановени от нея съдебни актове са антидатирани (поставяна им е дата, по-ранна от реалната), като по този начин е съкратено забавянето на написването им с месеци и дори с година. Всичко това остана без последствия за съдия Петя Крънчева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване