06/04/14 10:36
(http://www.klassa.bg/)

Приемната грижа е подкрепа за нуждаещите се деца и семейства, а не начин за печелене на пари

 Уважаеми колеги,

 

 

Бихме искали да Ви помолим да комуникирате позицията на Национална мрежа за децата по повод разпространяваната информация с невярно съдържание относно приемната грижа.

 

Национална мрежа за децата апелира: „Приемната грижа е подкрепа за нуждаещите се деца и семейства, а не начин за печелене на пари“

 

Национална мрежа за децата категорично възразява срещу представянето на приемната грижа като бизнес, в който се въртят 14 милиона лева. Публикациите и репортажите, които се разпространяват през последните седмици в някои от медиите са с невярно съдържание и целят да компрометират развитието на приемната грижа в страната, като атакуват приемните родители по изключително неприемлив начин.

 

Фактът, че неточната информация, която се разпространява е сходна ни кара да мислим, че сме свидетели на организирана кампания срещу процеса на деинстуционализация и в частност срещу приемната грижа.

 

Призоваваме медиите да не продължават да разпространяват неточни факти и данни, а за вярна и коректна информация да се обърнат към отговорните държавни институции, в лицето на Агенцията по социално подпомагане, Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, които отговарят за развиването и прилагането на приемната грижа в страната.

Като обединение на 125 организации, работещи с деца и семейства в цялата страна, Национална мрежа за децата призовава да не противопоставяме и делим родителите на родни и приемни, а да говорим за нуждите на децата и как те най-добре могат да бъдат посрещнати.

 

Нашето становище представя позицията на организацията относно приемната грижа в България като отговоря на няколко основни въпроса:

  • Колко струва приемната грижа наистина?
  • Какво представлява приемната грижа и как се става приемен родител?
  • Какви са предимствата на отглеждане на дете, останало без подкрепата на родното си семейство, в приемно семейство, а не в институция?
  • Колко деца се отглеждат в приемни семейства и колко в институции за деца?

 

 

Национална мрежа за децата е обединение на 125 организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в четири основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2013 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 80 940 деца в цялата страна.Подкрепили са 7 331 семейства и са обучили 5 584 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят 1 598 души и 2 242 души са дали доброволен труд.

 

Моля не се колебайте да се свържете с нас за допълнителна информация.

 

С пожелания за успешен ден,

 

Здрава Стоева

Експерт „Маркетинг и връзки с обществеността“

Т: 02 988 82 07/02 444 43 80

M: 088 641 30 73

бул. „Витоша“ №58, ет. 4, 1463 София

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване