06/05/14 08:50
(http://pik.bg)

Основен ремонт на кабинета веднага! Греков, Андреева, Терзиева и Клисарова да си ходят незабавно

Основен ремонт на кабинета веднага! Греков, Андреева, Терзиева и Клисарова да си ходят незабавно

  Сгреших и аз в предварителния си коментар за евроизборите. Смятах, че на тях ще има паритет между ГЕРБ и БСП, независимо кой ще е пръв. Разликата обаче се оказа толкова голяма, че за паритет не може да се говори. И тази разлика се определя не от някакъв бум на гласовете за ГЕРБ, а от отказа на близо 200 000 гласоподаватели на „червените“ да гласуват.

 Отказ да гласуват за своите и да гласуват въобще. Разбира се, трябва да бъде признато, че макар и една година след падането си от власт, ГЕРБ запазва своето влияние. Причините? Към казаното от мен в последния ми коментар бих посочил казаното от Валентин Хаджийски: „Присъствието на ГЕРБ в българската политика се крепи и на ниската политическа и обща култура на голяма част от нселението, на високата корумпираност, на силното дясно изкривяване на идейното пространство от корпоративните медии и на ренегатството в голяма част от чиновничеството и назначения елит с партийно-милиционерско потекло, хора с клиентелистка зависимост от ГЕРБ…“

 Никой не позна тежкото сгромолясване на БСП. Без да е загубила своите поддръжници, тя ги отблъсна. Както написа политологът Димитър Аврамов : „БСП се прицели в неадекватна цел — АБВ и президентът Георги Първанов да не минат изборната бариера. Голямата цел - стабилно представяне на изборите, не бе постигната. В социалистическата партия сега се раздират от противоречия. Но няма на кого да се сърдят - когато си поставят неадекватни цели, получават неадекватни резултати.“ Разбира се, някои трагикомични факти като преференциалното гласуване с номер 15 в полза на маргинален кандидат за сметка на Станишев показват, че БСП не е разяснила дори елементарните правила за гласуване.

 В неадекватно положение обаче е и ГЕРБ. Изпаднал в необуздана еуфория, Бойко Борисов се вижда как докосва отново властта. От друга страна - реално нищо не се е променило, а на Цветанов е посочен пътя към затвора. Един полски интелектуалец навремето ми казваше : „Ние, поляците, газим с краката си в калта, но носовете ни са в облаците.“ Нещо подобно се получава сега с ГЕРБ — претендира за властта, а силният човек в партията се е запътил към затвора. Защо смятам, че реално нищо не се е променило освен в психологически план? Нека днес се позова и на мнението на общоуважавани експерти. Проф. Михаил Константинов: „Противно на масовите коментари в публичното пространство смятам, че всъщност на този евровот нищо особено не се случи - БСП и ДПС запазиха своите европозиции в гласове. На три последователни евровота БСП спечели по 400 000 гласа. И сега са толкова. В мандати получи съответно 5,4,4 мандата.

 Къде е сривът на БСП, не го виждам? А и да беше се случило, евроизборите са си евроизбори. Във Франция управляващата партия е трета на изборите. Същото стана и във Великобритания, но никой не ги натиска да си ходят.“ Живко Георгиев, социолог: „Не виждам перспектива за стабилизация нито от нови избори, нито от това правителство. Легитимност обаче не означава непременно всенародна подкрепа. И затова лишени от одобрение правителства пак вършат полезни неща под натиска и неодобрението на най-различни социални групи.“ Димитър Аврамов, политолог: „Виждам нещо много просто - че резултатът от евровота не може автоматично да внесе промяна в политическото статукво, така че да има предсрочни парламентарни избори.“ Валентин Хаджийски: „Сумарното влияние на силите, които не биха се коалирали с ГЕРБ в един нов парламент, е запазено или е нарастнало и това прави предсрочните избори безсмислени.“ Нека да обобщя. Ако при едни извънредни избори се постигнат същите резултати както на евроизбора, пак няма да може да бъде формирано стабилно управление. Както каза и Лютви Местан, не се очертава алтернатива.

 Потвърджава се прогнозата ми, че отново ще има паритет. А никак не е сигурно, че БСП няма да си върне част от гласоподавателите, предпочели да я накажат в едни избори без съществено значение за управлението в страната. А и новите формации, които евентуално ще влязат в парламента, освен РБ други не са показали особен афинитет да подкрепят ГЕРБ. Ако това са все пак главно математически баланси, не може да се отрече, че евроизборите повлияха силно на политическата обстановка в страната, главно в психологически план. Вижда се, че БСП изпадна в ступор, от самата нея зависи какви ще бъдат последиците от неблагоприятния резултат. Той не бива да бъде подценяван, нито пък надценяван. Усеща се, че всички центробежни течения, които съществуват в партията, сега се активизират. Да се концентрира отговоорността върху лидера Станишев е несправедливо и недалновидно.

 Ако БСП не подходи реалистично към тази ситуация, рискува да понесе още по-тежки удари. При разбит все още десен фланг на политическата система, една катастрофа и в лявата част ще донесе пълен хаос, който ще ражда чудовища. По мое мнение, единственият макар и не много голям шанс на кабинета да продължи да функционира, е да не губи инициативата, да не изпада в глуха защита. Това означава, че много бързо трябва да бъде направен основен ремонт на кабинета и да бъде актуализирана управленската програма. Вместо да продължи да оцелява, той трябва да се заеме с реформаторска дейност. Когато този кабинет беше сформиран и наречен експертен, мнозина коментатори с недоволство посочиха, че има и чисто партийни фигури. Може и да е парадокс, но днес може да се каже, че именно партийните фигури в кабинета като Драгомир Стойнев, Ангел Найденов и Хасан Адемов са едни от най-стабилните министри.

 Ремонтът би трябвало да започне както с някои структурни промени - обособяване на енергетиката и туризма и закриване на инвестиционното планиране, така и с функциите на заместниците на Орешарски. Зинаида Златанова е компетентна, но обикновено е в защитни позиции по пробемите ни с ЕС. Може да стане еврокомисар. Даниела Бобева - не е ясно какво работи, по-скоро е хаотична. Излишно украшение, при наличичето на такъв силен министър като Драгомир Стойнев.

 Кристиан Вигенин може да падне жертва пред недоволството от неговите акции по събитията в Украйна. Може да бъде и еврокомисар. Димитър Греков акумулира широко недоволство като министър на земеделието, ще трябва да си ходи. Десислава Терзиева е далеч от конкретните проблеми на регионите. Искра Михайлова отива в Европарламента. Таня Андреева, миловидна и добронамерена, е обект на силно недоволство в професионалните кръгове. Анелия Клисарова симулира активност, но образованието е под всякаква критика, да си ходи. Мариана Георгиева върши повече работа от министрите - бивши спортисти, но дразни спортните среди с изискания си наратив. С една дума, от ситуацията след евроизборите ще спечели този, който мисли и работи, а ще загуби този, чийто нос е в облаците и не гледа къде стъпва.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване