06/05/14 23:10
(http://pik.bg)

Осъдиха експерти за занижени оценки на антики

Осъдиха експерти за занижени оценки на антики

Директорката на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова и бившата зам.-директорка на Националния археологически институт Дочка Аладжова са осъдени, защото като вещи лица по дело за контрабанда на антики дали занижени оценки, пише " Труд".

Двете получиха от Видинския районен съд по 6 месеца условно, както и забрана да правят експертизи като вещи лица за срок от 6 месеца.

През 2006 г. те дадоха нулева стойност на 3 уникални римски солници, които впоследствие при петорна експертиза бяха оценени на близо 1 млн. лв. Солниците бяха задържани с 5000 антични предмети и монети при опит за контрабанден износ през ГКПП Връшка чука. Оценката на Филипова и Аладжова за всичките антики бе за общо 2751 лв.

Солниците бяха отнети в полза на държавата, след като контрабандистите Николай Николов и синът му Иво Илиев от с. Спанчевци бяха осъдени. Солниците са сребърни с позлата, от втората половина на III в. и според археологическата експертиза са изключително редки паметници на римската скулптура.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване