06/05/14 06:31
(http://www.klassa.bg/)

Още две години оставаме в чакалнята за еврото

 България остава поне още две години в чакалнята на еврозоната. Това стана ясно вчера от доклад на Европейската комисия. Страната ни е сред седемте държави с т.нар. дерогация, които имат „неравен” напредък и не са изпълнили всички критерии за членство във валутния съюз.

 

По два критерия не отговаря България за членство в еврозоната. Единият е да бъде във валутния механизъм ERM II, при който курсът на националната валута трябва да се движи в определен диапазон спрямо курса на еврото, а страната ни в момента е във валутен борд с фиксиран курс. При другия „качествен критерий” се разглежда степента на интегрираност на страната – членка към икономиката на ЕС по различни показатели, като банков сектор, конкурентоспособност и др.

 

От доклада става ясно, че Брюксел дава зелена светлина на Литва да се присъедини към еврозоната. Според документа това може да стане през 2015 г.  Окончателното решение трябва да бъде взето от съвета на министрите през втората половина на юли
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване