06/05/14 17:24
(http://pik.bg)

Цветлин Йовчев настоя за обективни критерии относно присъединяването ни към Шенген

Цветлин Йовчев настоя за обективни критерии относно присъединяването ни към Шенген

Министър Цветлин Йовчев настоя за прилагането на обективни критерии при вземането на решение за присъединяване на страната ни към Шенген, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На заседанието на Съвета в Люксембург министрите на вътрешните работи на страните от ЕС одобриха общ подход за започване на триалога с Европейския парламент по Регламента за Европол, чиято цел е укрепването на капацитета на агенцията и превръщането й в основен център за обмен на информация.

Фокус в дискусиите бе ефективният надзор над защитата на личните данни.  На форума координаторът на ЕС за борба с тероризма представи актуалното състояние и възможностите за засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма, включително и при разкриването и противодействието на т.нар. „чуждестранни бойци”.

Съветът се обедини около необходимостта от най-пълноценно използване на възможностите на европейските агенции, съществуващите системи и канали за информационен обмен. Подчертана бе нуждата от укрепване на ролята на координатора по въпросите на тероризма. Министрите приеха актуализирана Стратегия на ЕС за борба с радикализацията и набирането на терористи.
В рамките на заседанието бе представена актуалната миграционна картина в Средиземноморския регион. Обсъден бе напредъкът в дейността на създадената в края на миналата година работна група за Средиземноморието.

Министрите обединиха позициите си около необходимостта от засилено сътрудничество със страните на произход на нелегална миграция и на транзит с акцент върху мерките за превенция, както и за действена солидарност между държавите-членки.

По време на обсъжданията по Петия шестмесечен доклад относно функционирането на Шенгенското пространство, министър Йовчев прикани към положително решаване на въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенген без неоснователно забавяне. Той настоя за прилагането на обективни критерии при вземането на това решение.

Йовчев подчерта, че в условията на увеличен миграционен натиск към външните граници на ЕС, България изпълнява своите отговорности и е гарант за сигурността на съюза. Българският вътрешен министър посочи, че страната ни ограничи натиска от нелегални мигранти към ЕС, същевременно осигурява и адекватен прием за хората, нуждаещи се от закрила.

България изпълнява изцяло задълженията си по Регламента от Дъблин и гарантира правилното функциониране на системата за убежище.

Министър Йовчев благодари на Европейската комисия, Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /ЕСПОУ/ и държавите-членки за оказваната подкрепа на България и за предоставените допълнителни финансови ресурси.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване