06/06/14 13:07
(http://pik.bg)

70-годишен ветеран спасява хора на плажа в Златни пясъци

70-годишен ветеран спасява хора на плажа в Златни пясъци

Да си воден спасител е благородна професия, казва 70-годишният ветеран Иван Кунчев, който вече 50 години е на своя пост номер девет в курорта Златни пясъци. Той е един от най-опитните спасители в България.

Пенсионираният учител си спомня с умиление за времето, когато започнал работата си тук.

„Обичам морето. Завърших първия курс в България за инструктори по водно спасяване през 1964 г. Оттогава всяко лято съм бил на пост на плажа. Важното е да се наблюдава морето и при инцидент, веднага да се спасява човека“, каза Кунчев пред камерата на БНТ.

Често той остава на поста и след работа, за да съзерцава морето. Веднъж любовта му към морската шир спасила живота на туристка от Русия.

„До 17 часа работих и към 17:30 часа бях останал на плажа. Едно момче на 20 години дойде и каза „майка ми е влязла на 500-600 метра навътре и вятърът я носи“. Тя изобщо не можела да плува. Въпреки че ми беше изтекло работното време, си сложих веднага плавниците, доплувах при нея и тя се хвана за буя. Така я изкарах от морето. Ако не бях останал, щеше да се удави. Дори и „благодаря“ обаче не ми казаха“, добавя 70-годишният ветеран.

Спасилият десетки животи мъж споделя, че въпреки липсващото „благодаря“, това за миг дори не го разколебало от професията му „спасител“.
„Няма я вече романтиката. Преди имаше „Златна рибка“, „Гладиола“ и затова намаляха туристите“, каза още Иван Кунчев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване