06/06/14 13:52
(http://pik.bg)

Кметовете от ГЕРБ настояват незабавно да се отменят неправомерно наложените финансови корекции

Кметовете от ГЕРБ настояват незабавно да се отменят неправомерно наложените финансови корекции

Кметовете от ГЕРБ, избрани от повече от 3,5 милиона български граждани, изразяваме възмущение и нарастваща тревога от действията на правителството, което системно чрез своите действия и бездействия ни отклонява от европейския път на развитие. Това каза кметът на община Габрово Таня Христова на брифинг в парламента в декларация от името на кметовете от  ГЕРБ, предаде „Фокус”.

„В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие”. Очаква се тази съдба да сполети и други програми. Изразяваме категорично несъгласие с предприетите кампанийни и недобре обмислени мерки от държавните структури, ангажирани с управлението на еврофондовете за налагане на финансови корекции в особено голям размер на редица български общини, основно управлявани от кметовете на ГЕРБ във връзка с изпълнение на едни от най-важните и тежки инвестиции в публична инфраструктура. Не приемаме наложените финансови корекции и считаме, че действията на държавата са необосновани, незаконосъобразни и непочиващи на действителни факти при безпрецедентно пренебрегване на регламентираните нормативни процедури, грубо нарушаване правата на бенефициентите и упражняване на политическа репресия и натиск. Така се наказват не кметовете, а българските граждани.

Ще се съсипят стотици фирми и ще бъдат загубени хиляди работни места”, посочи Христова.

„Изразяваме недоумение, че редица общини, които изпълняват държавни ангажименти в сферата на управление на отпадъците и третиране на отпадъчни води, полагат усилия за благоустрояване на градската среда и създаване на условия за бизнес и заетост, бяха брутално санкционирани, оклеветени, посочени с пръст и публично линчувани за недоказани и несъществуващи нарушения. Недоумение и съмнение за тенденциозност в предприетите действия буди фактът, че всичко това се случва в момент, в който проектите навлизат във финалната си фаза и поставят в риск успешното приключване на първия и започването на новия програмен период”, добави тя.

Настояваме спешно в период до 7 дни със средствата от гласувания днес от Народното събрание нов заем да се нормализира процесът на верификация и възстановяване на плащанията по изпълняваните договори. Незабавно да се отменят неправомерно наложените финансови корекции и да се реформира системата за контрол, така че да се гарантира справедливо разпределяне на отговорностите на всички участници в процеса”, подчерта Таня Христова.

Кметовете от ГЕРБ настояват още да се свика извънредно общо събрание на Национално сдружение на общините в Република България, на което да се обсъди критичната ситуация и да се вземат категорични решения в защита на общини, да се прекратят политическите репресии и натиск срещу кметовете на опозицията чрез използване на силовите и контролните институции на държавната власт.

„В случай че не последват адекватни и спешни действия от страна на правителството, ще пристъпим към радикалната стъпка за спиране на изпълнението на проектите и прекратяване на договорите на безвъзмездна помощ по вина на безотговорното управление на държавата.

Няма да допуснем жителите на общините ни да бъдат превърнати в изкупителна жертва на политическа недалновидност и реваншизъм, некомпетентност и липса на национално отговорни действия”, посочи Христова.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване