06/06/14 23:19
(http://e-vestnik.bg/)

Непознатото лице на Дилма Русеф

Франс прес

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Президентката на Бразилия Дилма Русеф обича да чете книги до късно през нощта и да гледа телевизионни сериали. Когато става дума за футбол тя е суеверна, а когато трябва да избяга отзоркия поглед на охранителите си за кратка разходка с мотоциклет, не се поколебава да го направи.

Шейсет и шест годишната Русеф има репутацията на авторитарна “Желязна дама”, още откакто беше началник на канцеларията на президента Луис Инясио Лула да Силва, нейния политически кръстник, а и след това, когато стана първата жена  президент на най-голямата южноамериканска икономика.

Но Русеф може да говори с ентусиазъм за някоя хубава книгаили за удоволствието, което изпитва, когато се разхожда инкогнито по улиците на Рим или Ню Йорк - “нещо, което мога да си позволя само в чужбина” -  или за “огромното чувство за свобода”, което изпитва от карането на мотоциклет. Тези неща Русеф разкри във вторник на вечеря с представители на чуждестранната преса в президентския дворец Алворада. На тази вечеря президентката показа една страна от личността си, която малцина бразилци познават.

“Хайде да зачезнем нанякъде?”, казал на Русеф неин приятел от правителството, когато миналия август й предложил да направят едно кръгче с неговия червен “Харли Дейвидсън”. Държавният глава изобщо не се поколебала и пренебрегвайки мерките за сигурност, кръстосвала инкогнито улиците на столицатаБразилия.

Президентката, която обикновено се въздържа да дава интервюта за пресата, на вечерята с журналистите се беше отпуснала, доволна от резултата 4 на 0 от приятелския мач между отборите на Селесао /националния тим на Бразилия/ и Панама във вторник и възможностите за победа на Бразилия на Мондиала, койтозапочва на 12 юни. Тя дори слезе от подиума, за да потърси в залата пейка, на която да чукне на дърво.

“Много съм суеверна, когато става дума за футбол. Такиваса всички бразилци”, призна тя и сподели, че ще спазва всички ритуали по време на Мондиала - ще чука на дърво и ще стиска палци по време на мачовете. Ще си сложи дори гривна с амулет - окото на назар.

За президентката типичният бразилец е страстен запалянко, който обича да гледа мачовете с приятели пред чиния спечено на барбекю месо, полято с бира. Ако Селесао спечели, бразилецът според Русеф, ще излезе да празнува по улиците. Тя уверява, че  защитава правото на бразилците да протестират, стига да го правят мирно.

“Не успявам да заспя без да чета”, обяснява Русеф, признавайки, че така губи много часове за сън. Президентката е фен на Киндъла си, на който може да чете много книги, които все още не са преведени на португалски.

Русеф чете на френски, английски и испански, уверява Алойзио Мерканданте, началник на канцеларията на президентката.

За миналото си бившата участничка в съпротивителното движение, която е била измъчвана и е лежала в затвора, спомена бегло. Тя припомни, че по време на Мондиала през 1970 г. е била зад решетките и този факт й е помогнал да направи разликата между политиката и футбола: Селесао принадлежи на цяла една нация, а не само на едно правителство.

Да гледа “всякакви филми” и телевизионни сериали, по-специално тези на Би Би Си, е другото хоби на президентката, която познава добре и настоящите хитови сериали като “Игра на тронове”.

Защитавайки със зъби и нокти големите инфраструктурни проекти, по които се работи сега в Бразилия и усилията си за подобряване на разпределението на доходите и образованието, президентката показа също и управленческата си страна. Тя представи пред журналистите в най-малките технически подробностивсеки един проект, като например огромните железопътни линии или отклоняването на реката Сао Франсиско на североизток, за да се снабди населението с питейна вода.

От правителството на САЩ Русеф очаква все още “силен сигнал”, че няма да шпионира повече другите ...

Публикувана на 06/06/14 23:19 http://e-vestnik.bg/20688/nepoznatoto-litse-na-dilma-rusef/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване