06/07/14 12:29
(http://pik.bg)

На колене почетоха жертвите на пътя във Варна

На колене почетоха жертвите на пътя във Варна

Протестно шествие срещу убийствата на деца на пътя се проведе във Варна. Протестът се проведе под мотото „Мълчалив поход на живота”. Той започна от сградата на община Варна и продължи до Съдебната палата. В шествието се включиха около 200 души – родители, деца, млади и възрастни хора, колоездачи. Те изразиха своята подкрепа към семейството на 4-годишния Паоло от Стара Загора, който бе прегазен на пешеходна алея.

На Черешова задушница присъстващи сведоха глава в памет на невинните жертви във войната на пътя и категорично заявиха, че не желаят повече да се убива бъдещето на България, пред безучастния поглед на институциите. Шествието се придвижи по пешеходната зона на бул. „Княз Борис I”. Жителите на Варна носеха в ръцете си десетки карамфили, плюшени играчки и балони, които поставиха на стълбите пред Съдебната палата на площад „Независимост” в града. Непосредствено пред вратите на палата в двата ъгъла са запалени и свещи в памет на жертвите. Част от присъстващите са поставили на детски тротинетки табели с надпис: "Искам да живея, намали скоростта", "Не ни прегазвайте", "Не ни убивай на пътя, аз съм твоето бъдеще". Исканията на протестиращите са: 
1. Незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя.
2. По-строги и по-високи санкции за нарушителите на ЗДП
3. Стриктен контрол за спазването на ЗДП от страна на органите на изпълнителната власт;
4. Забрана за напускане на страната от подсъдими лица по обвинения в причиняване на смърт
5. Цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и поддръжка на зоните за пешеходци от страна на общините
6. Провеждане на кампании, насочени към децата и подрастващите, които да ги учат на отговорност - към тях самите и към околните.
7. Голямото превишение на допустимата скорост и шофирането в нетрезво и дрогирано състояние да се третират като криминално деяние.
В момента участниците в шествието продължават да оставят цветя и играчки на стълбите на Съдебната палата и стоят мълчаливо в страни.
В края на протестното шествие протестиращите във Варна запазиха минута мълчание на колене, в памет на невинните жертви на пътя.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване