06/07/14 13:30
(http://pik.bg)

Перничани дишат прах над нормата през половината от годината

Перничани дишат прах над нормата през половината от годината

Перник е на първо място по брой дни с наднормено запрашаване за 2012 г. Основна причина за запрашаването е отоплението на твърдо гориво.  

Фините прахови частици са надвишавали нормите през 175 дни на годината. Това сочи приетия от Министерския съвет  Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2012 г.

 Най-много прах е измерен на станция „Шахтьор”. Другата станция в Перник – „Църква”, е едва на 13-то място, сочи таблица в документа.  Основните причина са отоплението на твърдо гориво и засиления трафик.

Перник е и сред водещите по рискова шумова експозиция градове заедно със София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Сливен. В миньорския град се наблюдава повишение на шумовите нива, въпреки предприетите мерки от общината за организация на трафика на тежкотоварни автомобили.

Наблюдаваните пунктове в Перник са 24. От тях с ниски нива на шум в границите под 58 децибела е 1, и до 62 децибела също един. 7 са обектите с ниво на шума в рамките на 63-67 децибела, 6 – от 68 до 72 децибела и 9 – от 73 до 77 децибела.  Във високите шумови нива над 82 децибела обаче няма нито един обект.

Основната работа по изготвяне на доклада е извършена в Изпълнителната агенция по околна среда и МОСВ, но той е базиран да информация подготвена от междуведомствена експертна група създадена със заповед на министъра на околната среда и водите. Предоставените от експертите данни са свързани с развитието на секторите енергетика, индустрия, селско стопанство и транспорт по отношение на емисиите на вредни вещества във въздуха, водите и почвите, генерираните отпадъци, потреблението на енергия и природни ресурси, нарушени терени, шумови и йонизиращи въздействия.

Анализите в доклада показват, че основните източници с негативно въздействие върху околната среда са потреблението на енергия и природни ресурси от икономическите сектори и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите, почвите, депонирането на отпадъци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване