06/08/14 12:04
(http://pik.bg)

Юрист: Трудно се гради демокрация, ако не се гласува

Юрист: Трудно се гради демокрация, ако не се гласува

В преамбюла на Конституцията изрично е написано, че България е демократична държава. Ако не упражняваме избирателното си право, демократичната държава трудно ще се изгражда, трудно ще съществува. Това каза проф. Емилия Друмева (на снимката вляво) - конституционалист и председател на Обществения съвет към ЦИК, пред БНР.

Според юристката правото на гласуване се отличава от останалите основни права, защото ако не бъде упражнявано, демократичната държава не може да се случи.

"Тази особеност на избирателното право считам, че трябва да бъде разбрана и възприета от всеки един от нас и в случая мисля, че Конституционният съд може и следва да се включи – да разясни това особено естество на избирателното право. То е право, което трябва да се упражнява, ако искаме да живеем в демократична държава", каза специалистът по конституционно право. Конституционният съд може да разясни особения статут на избирателното право с тълкувателно решение, коментира тя исканията за въвеждане на задължително гласуване.

"Едно изменение на изборния закон, предшествано от разясняване, тълкуване, направено от Конституционния съд за това, че изборното право е особено право, което трябва да се упражнява за да имаме демократична държава, считам че това би било ефективно", коментира тя. Според Друмева тълкувателно решение на Конституционен съд може да бъде произнесено в кратки срокове, защото то не е обвързано с определен период на изчакване. В България вече е имало задължително гласуване по време на Търновската конституция. Задължителното гласуване може да бъде регламентирано, подчерта тя.

"Ако се въведе изискване да се упражнява активното избирателно право, това несъмнено ще е нещо ново, но то ще се опише, ще се разпише в указание на ЦИК или в самия Закон", каза още експертът. Според нея практиката на задължително гласуване не е толкова популярна в Европа, защото там се разчита на съзнанието на избирателите, че трябва да участват.

Задължително е гласуването в Белгия и Гърция, а доскоро и в Австрия, напомни тя и допълни, че при налагането на задължително гласуване не е подходящо да има големи санкции при отказ, защото става дума за право. За исканията за касиране на евроизборите проф. Емилия Друмева коментира, че към касиране на избори се пристъпва, когато са констатирани съществени нарушения, които ако не бяха извършени, резултатът щеше да бъде друг. "Това е измерителят, по който Конституционния съд се произнася. Конституционният съд, е съд по право, но, когато проверява избори, по изключение, действа и като съд по факти", обясни тя.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване