06/09/14 17:52
(http://pik.bg)

Александър Ненков: Дълговете по "Южен поток" ще се плащат от народа

Александър Ненков: Дълговете по "Южен поток" ще се плащат от народа

Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва незабавно да предприеме своите юридически стъпки, а именно да задължи проектната компания на „Южен поток” да спре всякакви варианти на авансови плащания към проекта, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, съобщи "Фокус". „Сега да не се окаже така, че се превеждат авансови плащания на фирмата изпълнител, която спечели поръчката, която беше обявена – Стройтрансгаз”, заяви Ненков. Според него, ако тези плащания се състоят, страната ни пак ще стигне до арбитраж, за който ще бъде съдена. По думите му, има информация, че въпреки думите на премиера Пламен Орешарски за замразяване на проекта, продължават да се плащат суми за отчуждаване на имоти, през които ще мине трасето, без да има приет подробен устройствен план. 

„Време е да разгледаме „Южен поток” не само в контекста на това кога това правителство ще си отиде, тъй като това е очевидно, а въпросът е докато това правителство е на власт, какви щети и загуби ще нанесе на българската държава”, каза още Ненков. Депутатът заяви, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев би трябвало да се върне с първия полет в страната и да даде обяснение, а не да си измива ръцете с прессъобщение. „Явно се крие и явно не може да даде адекватен отговор на своите неверни твърдения”, каза още Александър Ненков. Той припомни, че първоначалната цена за изграждането на проекта при управлението на ГЕРБ е била до 3 млрд. евро, а сега според медийните публикации проектът се е оскъпил с поне 700 млн. евро, без каквато и да е финансова или икономическа обосновка. „Този проект наистина е един от най-големите за държавата и ако допуснем той да бъде провален, накъдето отиват нещата в момента и задължим държавата с близо 4 млрд. евро, тези пари наистина ще бъдат плащани от българския данъкоплатец”, заяви Ненков. Според него „Южен поток” е замислен като проект, изгоден и за двете страни, но с това, което се случва, той ще бъде изгоден само за едната от тях. „Историята се повтаря. „Белене” – задънена улица, „Южен поток” – задънена улица, „Бургас-Александропулис” – задънена улица”, коментира Ненков и допълни, че не трябва да се спекулира с информацията, че „Южен поток” ще ни направи по-независими, тъй като няма диверсифициране на източника, а само на маршрута.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване