06/09/14 16:41
(http://pik.bg)

Експерт: Проблемът с "Южен поток" е изцяло политически

Експерт: Проблемът с "Южен поток" е изцяло политически

"При всички положения трябва да търсим икономика в замразяването на „Южен поток”, но проблемът на този проект всъщност е, че той е повече политически, да не кажа изцяло политически, отколкото икономически", твърди  Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика, съобщава "Фокус". Той обясни, че в момента това, което се случва – всички критики, които получаваме и от Европейската комисия, и от САЩ, са насочени по-скоро към отношението на управляващите към самия проект.

„Що се отнася до икономическата му стойност за страната, тя е все още съмнителна, тъй като цялата информация е или условна, или не е публикувана, не е налична. Не може да се направи цялостна оценка дали този проект е в интерес на страната или не. Едва когато тази информация е налична, тогава вече можем да си говорим за някаква икономическа оценка, но на този момент продължавам да твърдя, че проектът е по-скоро политически, което естествено създава проблеми”, допълни Стайков.

„Натиск има и от страна на САЩ, и от страна на ЕК. Даже комисията започна и наказателна процедура срещу България. Това е по обективни причини, не бих казал, че е просто политически натиск върху страната. По-скоро става въпрос за обективни нарушения при избиране на строителя за изграждането на инфраструктурата и съответно ЕК меко казано не е доволна и настоява за промени”, каза още Калоян Стайков.

„Ние не знаем всъщност дали този газопровод е в интерес на страната или не. Няма информация какво точно се случва, така че ако няма информация какво точно се случва, ако нямаме информация за сегашния маршрут, не можем да кажем дали нов маршрут ще е по-добър или по-лош. Докато няма информация, не може да кажем нищо, а по всичко личи, че информацията целенасочено се крие”, обясни Стайков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване