06/09/14 20:39
(http://pik.bg)

Посланикът на Украйна: Имаме президент миротворец

Посланикът на Украйна: Имаме президент миротворец

Украинският народ никога не бил толкова силен и обединен, както сега. Това каза пред журналисти в Пловдив посланикът на Украйна в България д-р Микола Балтажи. По думите му страната има нов президент, който е предложил мирен план за урегулиране на ситуацията в страната.

„Предлага се всички хора, които имат оръжие, да го предадат, а за руските диверсанти и терористи, които нелегално са преминали границата, се предлага коридор, но най-вече се търси диалог, но с онези, които искат мира, а не с терористи”, каза още Микола Балтажи. Според посланика, украинската власт няма да води диалог с терористи. Много е важна позицията на Руската федерация. Президентът на Украйна предложи да се срещне с представители на Руската федерация, вече има назначен и дипломатически представител от ОСС, който ще вземе участие в този диалог, обясни Балтажи. По думите му се създават предпоставки за урегулиране на тази дълбока криза, но това няма как да стане без участието и политическата воля на Кремъл.

"Руското ръководство отрича причастността на Русия в конфликта, но истината е, че ние нямаме гражданска война в Украйна”, каза още посланикът. По думите му украинците не се бият срещу украинци.

„Имаме откровена от страна на Руската федерация и всъщност неприкрита война срещу Украйна, защото всеки знае, че тези терористи и диверсанти идват от Русия”, обясни Балтажи. По неговите думи те се изпращат оттам и са добре подготвени и финансирани.

„Без участието на Руската федерация този конфликт не може да бъде решен. Смятаме, че ключът е в Москва”, каза още той. По думите му още от самото начало на конфликта и със започването на анексирането на Крим украинският народ е държал на мирен диалог. „Нито един изстрел нямаше в Крим, но това не означава, че Украйна няма да защити териториалната си цялост и единство, както и сигурността на мирните хора в Източната част на страната, защото там са провъзгласени две така наречени народни републики, които според класификацията на Министерството на инвестицията са терористически организации”, каза още Балтажи. По думите му в тази част на страната цари беззаконие. Според него кризата е много сериозна, но изход има. „Има я и политическата воля на новия държавен глава на Украйна, който има подкрепата на цялото общество”, каза още посланикът. По думите му, украинците искат спокоен живот и достойно бъдеще.

В Пловдив Н. Пр. извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България д-р Микола Балтажи беше специален гост на откриването на две изложби – документалната изложба „Шевченко и България”, посветена на 200-годишнината от рождението на Тарас Шевченко, и изложбата „Бесарабските и таврийските българи: Хроника на ХХ век”. Те ще останат в Градската художествена галерия до 13 юни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване