06/10/14 14:45
(http://pik.bg)

Вигенин във "Фейсбук": Няма натиск от сенаторите на САЩ за "Южен поток"

Вигенин във "Фейсбук": Няма натиск от сенаторите на САЩ за "Южен поток"

"Реализацията на Южен поток не е под заплаха. В последните месеци посетих всички страни, през които минава трасето, и всички външни министри потвърдиха политическата си подкрепа за проекта. Широка подкрепа е налице и в България - от всички институции и от основните политически сили. Трябва само да покажем че (ще) се реализира по европейските правила, което е и в наш интерес", това пише външният министър Кристиан Вигенин на личния си профил във Фейсбук.

Вигенин очаква съмненията на Европейската комисия да бъдат преодолени аргументирано от българските експерти, защото диалогът започва още тази седмица. "Моето разбиране е, че няма никаква връзка между посещението на американските сенатори и решението на премиера да спре временно работата до изясняване на проблемите. Разчитам скоро да бъдат дадени допълнителни разяснения, за да се спрат спекулациите и за да се очертаят следващите стъпки на институциите по този важен за енергийната сигурност на България проект", твърди Вигенин.

ГЕРБ нарече решението на правителството да замрази "Южен поток" поредното унижение на България. "Надявам се, че преди да си хвърли оставката, Орешарски с един флекс да отиде и да развали заварката, която беше направил заради евтиния си пиар и за да подведе проруски настроените избирателите, знаейки какви щети ще нанесе по-късно на страната", каза лидерът на партията Бойко Борисов.

Европейската преса гръмна още вчера с различни коментари на политици и експерти за решението на кабинета. Само членовете на правителството ни не казаха нито дума. 

Брюксел за пореден път посяга на суверенитета, в опит да диктува своята воля над страните, които не са членки на Европейския съюз, заяви пред телевизионния канал RT британският финансов аналитик Патрик Янг, коментирайки новините, че България прекратява работа по „Южен поток”.

"Българската политика за съжаление все повече започва да напомня украинската политика, където десет пъти сменят гледната си точка. Изобщо, ситуацията не е добра. Премиерът се среща с американски политици и след това прави изявление, че прекратява проекта. Буквално няколко дни преди това, представителите на неговото правителство, в това число и министърът на енергетиката, говореха за това, че проектът не нужен и важен и че те задължително ще го реализират”, заяви пък генералният директор на Фонда за национална и енергийна сигурност на Русия Константин Симонов, предаде Вести ФМ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване