06/10/14 08:22
(http://pik.bg)

Каролев: "Южен поток" не зависи от нас, а от преговорите между Русия и САЩ

Каролев: "Южен поток" не зависи от нас, а от преговорите между Русия и САЩ

Газопровод като „Южен поток” не може да е само български или българо-руски проект, той е европейски и от него ще се възползват много европейски страни.

Това каза в студиото на TV7 Владимир Каролев.Според него този проект е добре да се случи, ако не се дават от наша страна държавни гаранции, но в крайна сметка всичко зависи от директните преговори между Русия и САЩ. Каролев смята, че не трябва да се изоставят и вариантите за добив на шистов газ, защото всяка възможност за диверсификация на енергийните доставки трябва да се използва.

"Бивш министър заяви, че „Южен поток” е седем пъти по-скъп от „Северен поток” и това не е коректно", подчерта експертът. Той предупреди, че не всеки, който се определя като специалист по енергийните въпроси, наистина е такъв. Според Каролев, трябва да има еднакви стандарти към всички европейски държави, а не ударите да се насочват единствено към тръбата през наша територия, а „Северен поток” да не се коментира, след като там и доставчикът, и получателят са същите, както при „Южен поток”.


Той смята, че не е ясно дали и колко ще спечели България, ако газопроводът се построи и заработи, тъй като не са публикувани фактите около евентуалния договор и клаузите му. "Ако стане нещо с проекта за "Южен поток", няма да има отговорност за България, не е възможно да се получи случай "Белене-2", защото не сме ангажирани с плащания и не сме дали държавни гаранции", анализира Владимир Каролев
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване