06/10/14 10:05
(http://pik.bg)

Отбелязват 1000 години от кончината на цар Самуил

Отбелязват 1000 години от кончината на цар Самуил

1000 години от кончината на цар Самуил ще бъдат отбелязани в село Бойница, съобщи Цветана Миронова, секретар на местната комисия за борба с проитвообществените прояви на малолетни и непълнолетни, поше "Фокус". Миронова добави, че във възпоменателното честване ще участват около 60 деца от четири училища от област Видин – ОУ „Васил Левски” – Бойница, СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - град Брегово, СОУ “П.Р. Славейков”- Видин и СОУ “Любен Каревелов” - Видин. За слоган на честването са използвани думите на най-големия брат на цар Самуил Давид Мокри: „Когато царството се разделя, то загива”.

Програмата ще бъде открита от духов оркестър и мажоретен състав от ученици от Брегово, каза Цветана Миронова. След това честването ще продължи в салон на читалището, където ще се представят певческа група от Бойница, деца от местното училище и ученици от Видин. Децата от видинското училище „Любен Каравелов” ще изпеят написана от тях песен за цар Самуил. В рамките на програмата ще бъде открита и изложба на детски рисунки, посветена на 1000 години от боевете при Ключ и ослепяването на Самуиловите войници.

„Правим това честване, за да възродим българска памет и да внушим на децата, че България е имала царе, които преди много векове са поставили началото на държавността. Самуил с реформата в данъчната система поставя началото на държавността в България”, каза Цветанка Миронова. Тя добави, че владетелят е обединявал е българското царство и се е борил за всяка педя българска земя.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване