06/10/14 22:35
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев посети Централизирания архив на комисията по досиетата

 Три институции още не са предали напълно на комисията по досиетата архивите си от времето на тоталитарната държава - Служба "Военна информация", Националната разузнавателна служба и Министерство на правосъдието чрез Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Президентът Росен Плевнелиев посети днес Централизирания архив на Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към ДС, който се намира в Банкя.

Президентът коментира пред журналисти, че за три години от началото на своята дейност през 2010 г., комисията е извършила огромен обем работа и е успяла да събере почти всичко от архивите на държавата и различните институции от времето на комунистическия режим, но все още има несвършена работа.

Росен Плевнелиев посочи, че от Служба "Военна информация" не са изпълнили поетите ангажименти по начина, по който са декларирали и има още 33 000 архивни дела, които трябва да предадат на комисията.

В тази връзка президентът апелира към премиера и министъра на отбраната да си свършат работата по един достоен начин.

НРС са предали над 99% от документите, от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" също остават още малко документи за предаване на комисията.

След приключване на първия етап от дейността на комисията за събиране на архивите и документите на едно място, предстои вторият етап - за дигитализирането им.

Президентът посочи, че мястото на тези архиви е в Комисията и апелира в рамките на 25-та годишнина от началото на демократичните промени и общото усилие да затворим изцяло миналото, документите да бъдат събрани, подредени и направени  достъпни на нацията.

"Нека най-после да затворим тази страница по един достоен начин. Не досиета, които да се "разхождат" предизборно. Не полуразказаната истина за комунистическите тайни служби, не кой бил и кой не бил, а истината дали е бил, дали не е бил", каза Плевнелиев.

Президентът допълни, че е оптимист, че в рамките на тази година ще затворим тази страница от историята ни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване