06/10/14 10:27
(http://pik.bg)

Премиерът: Повишаването защитата на потребителите ни е приоритет

Премиерът: Повишаването защитата на потребителите ни е приоритет

Повишаването защитата на потребителите е сред приоритетите, залегнали в нашата управленска програмата. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски при откриването на регионалната конференция „Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност”.

„Подобряването на законодателството е важна стъпка, която предприехме през изминалата година. Разчитаме, че промените в Закона за защита на потребителите, които предстои да се гласуват на второ четене в парламента, ще внесат необходимите подобрения”, допълни Орешарски.

Като промени, които се предвиждат, Орешарски посочи и по-ефективни способи за извънсъдебна защита чрез създаване на четири специализирани комисии в секторите финансови услуги, енергетика, телекомуникации и превоз на пътници.

„Финансовото образование също е важен приоритет”, заяви Орешарски. „За да защитят правата си, потребителите трябва да бъдат добре информирани за тях, Едно изследване на задлъжнялостта на домакинствата показва, че сред причините за задлъжняването и свръхзадлъжняването, е ниска степен на финансова грамотност. Една от причините за кризата, в световен мащаб от 2007 – 2008 година, е неразбирането на потребители на някои финансови услуги и неразбирането на някои финансови инструменти. Загубата на доверие във финансовите институции и система, задълбочи ефекта кризата и направи по-трудно възстановяването на икономиките и преодоляването на негативните последици”, каза още Пламен Орешарски.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване