06/10/14 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Хилари Клинтън тръгва на турне с книгата си

Асошиейтед прес

Хилари Родам Клинтън се отправя на турне за представяне на книгата си през тази седмица, което ще се отличава с оттенъци на потенциална кампания за участие в президентската надпревара в САЩ през 2016 г. и може да даде поглед върху издръжливостта на бившия държавен секретар. Мемоарите на Клинтън, “Трудни решения”, ще бъдат публикувани днес, като това ще бъде съпроводено от интервюта за Ей Би Си нюз и други американски средства за масово осведомяване. Клинтън ще участва тази седмица в прояви в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и в предградията на Вашингтон, окръг Колумбия.

Бившата първа дама остава водещият претендент на Демокаратическата партия, ако реши да се кандидатира за президент отново, а представители от Републиканската партия упорито критикуват представянето й начело на Държавния департамент, предвкусвайки поредната кампания. В новата си книга Клинтън представя четирите си години като най-високопоставения дипломат на президента Барак Обама в период на вземане на трудни решения, стремежът зад които бил те да поправят отношенията по целия свят и да променят американската външна политика. Думите на Клинтън се следят внимателно за някакви следи за намеренията й за 2016 г.

В откъс от интервю за Ей Би Си нюз, който бе излъчен в неделя, бившата първа дама каза, че очаква с нетърпение пътуванията из страната за популяризиране на книгата. Ще “помогна в изборите по средата на мандата наесен, а после ще направя почивка и ще направя един вид анализ на своите плюсове и минуси”. Тя заяви, че нейната програма може да се проточи и през 2015 г., и посочи, че ще реши дали да се кандидатира, когато усети, “че моментът е правилен” за нея да вземе решение. Но тя също така заяви пред Даян Сойър от Ей Би Си, че потенциалните съперници на първичните избори на Демократическата партия са свободни “да правят, каквото решат” и си спомни, че съпругът й, бившият президент Бил Клинтън, до есента на 1991 г. още не бе започнал своята първа президентска кампания. Някои демократи се тревожат, че като оставя неяснота, тя може да постави в неудобно положение демократите, ако реши да не се кандидатира.

Републиканци заявиха, че здравето на 66-годишната Клинтън може да се окаже уместен въпрос, след като тя се бореше с мозъчно сътресение и бе подложена на лечение заради кръвен съсирек в края на 2012 г. Клинтън каза в интервюта, че е в добро здраве и отбеляза, че конгресменът от щата Уисконсин и потенциален кандидат на републиканците Пол Райън й е разказал за собствения си опит с мозъчни сътресения. Тя посочи пред Ей Би Си, че ще огласи медицинските си картони, както са направили предишни кандидати за президент. За Клинтън турнето за книгата може да хвърли светлина върху здравето и издръжливостта й.

На проявите ще й се наложи да застава пред големи множества и големи опашки от купувачи на книгата, искащи да получат екземпляр с автограф. Програмата напомня на ентусиазираната атмосфера на кампаниите. Пасажи от книгата предлагат намеци за политическото бъдеще на Клинтън, а турнето може да даде сигнал за това как тя може да оформи евентуална кампания. Въпреки че книгата й отвежда читателите през различни международни горещи точки, епилогът й се заравя дълбоко във вътрешната политика и безпокойството от упадъка на доходите на средната класа, нарастването на бедността и нуждата от “повече възможности и по-малко неравенство”.

Републиканците също правят свое представяне на книга. “Америка райзинг”, политически комитет за действие, който подложи на сериозна критика политиката на Клинтън, публикува онлайн книга със заглавие “Неуспешни решения”. Там се твърди, че политиката на Клинтън е понесла вреди от “предпазливост, която идва от един пресметлив политик”, и “лоша преценка”. Сред републиканците основен пример остава справянето ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване