06/11/14 21:35
(http://www.klassa.bg/)

Млади български дизайнери показваха творби от рециклирани материали на „Зелената седмица“ в Брюксел

 Заедно с произведения на техни колеги от Италия, Франция и Литва, три творби на български дизайнери участват в изложбата на финалистите в националните конкурси „Стани Awakener”. Работите, сътворени от рециклирани материали, съставляваха експозиция, която съпътства конференцията „Зелена седмица“.  От българска страна проектите включват „Фотьойл от куфар“ с автор Габриела Стайкова (3-то място на национално ниво), „Баобаб“ на Валерия Цанкова (2-ро място) и „Балонената къщичка за игра“ на екип дизайнери: Николай Ковачев, ръководител на екипа, Нора Георгиева и Цвета Динова (1-во място). 
 
Ръководителят на отличения с 1-во място екип беше лично награден от комисар Янез Поточник, член на Европейската комисия, отговарящ за околната среда. 
 
Конкурсът „Стани Awakener“ е част от кампанията на Европейската комисия “Generation Awake” (Будно поколение), която фокусира вниманието върху ограничеността на ресурсите и стойността на отпадъците при разрешаването на проблемите на околната среда. Проблематиката е особено актуална у нас, тъй като в България в сметища се депонират 73,4 процента от битовите отпадъци (2012 г.) спрямо 34 процента средно за ЕС. На рециклиране или компостиране подлежат само 26,8 процента от отпадъците (2012 г.) в сравнение с 42 процента средно за Съюза.
 
Бележки до редакторите:
_______________________________________
За “Generation Awake”
Кампанията си поставя за цел да популяризира темата за ефективното използване на ресурсите, като информира хората какво може да направи всеки от тях в ежедневието си, за да намали обема на отпадъците и да използва ценните природни ресурси като например вода, енергия, дърво и метал, по най-разумния начин. Кампанията води началото си от 2011 година, но на 4 февруари т.г. навлезе в нова фаза под мотото „Отпадъците са ресурс“. Днес поради незадоволителното управление на отпадъците икономиката на ЕС губи огромни количества потенциални вторични суровини. Чрез ограничаване при използването на ресурсите, тяхната повторна употреба и рециклирането им всички ние можем да допринесем за по-жизнена икономика и по-здравословна околна среда, като в същото време ориентираме Европа в посока към кръговата икономика, свързана с извличането на максимална добавена стойност от ресурсите и продуктите в обращение. 
 
Форум „Зелена седмица“, Брюксел 2014
Тазгодишното издание на „Зелената седмица“, най-мащабната годишна конференция по въпросите на европейската политика в областта на околната среда, продължава до 5 юни, а основната тема е кръговата икономика .През 2014 г. Европейската комисия ще направи нови предложения, за да даде възможност на Европа да отключи потенциала на кръгова икономика . Акцентът се поставя върху необходимостта от промяна на  начина на мислене по отношение на дизайна. Друг фокус на събитието е управлението на отпадъците, както и по-ефективното използване на ресурсите на континента.
 
Партньор за осигуряване на награди на национално ниво
IKEA България
 
Академични партньори
НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Национална художествена академия, Нов български университет
 
Медийни партньори
Информационен уебпортал VESTI, сп. “Жената днес”, B2B Медиа, Дигитална медия NewTrend 
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване