06/11/14 17:05
(http://pik.bg)

Мюфтийството загуби поредно дело за имот

Мюфтийството загуби поредно дело за имот

Община Карлово спечели на втора инстанция делото, заведено от Главното мюфтийство за собствеността върху Кармазъ джамия. Мюфтийството претендира за 450 кв. м, които в момента са част от площад и градинка с чешма. Както на първата, така и на втората инстанция основният мотив на съда да откаже реституцията е липсата на документи за собственост, пише "Труд".

Мюсюлманското вероизповедание настоява да си върне имота, като претендира, че е правоприемник на някогашните малки вероизповедни общини, стопанисвали вакъфските терени преди 1944 г. В момента спорът кой е наследник на тези общини е висящ в Софийския апелативен съд, заради което са спрени всички подобни дела в страната.

Освен това Пловдивският окръжен съд се позовава на решение на Конституционния съд, че "реституирането на публична собственост е забранено". Някогашната Кармазъ джамия е съборена за една нощ през 1968 г. заради новия градоустройствен план на Карлово.

Преди това Карлово загуби спора с мюфтийството за съществуващата Куршум джамия. Обжалването на това дело е спряно, докато се изясни въпросът с наследството на вакъфските терени.

Решението на съда предизвика масови протести в Карлово и Пловдив, където беше потрошена Джумая джамия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване