06/11/14 08:13
(http://www.klassa.bg/)

Станишев подари оставката на кабинета за ЧРД на Борисов

 Лидерът на БСП Сергей Станишев призова кабинетът на Пламен Орешарски да си подаде оставката веднага след вота на недоверие, който ще се гледа от парламента утре, подчертавайки, че нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност.

По ирония на съдбата, призивът за сдаване на властта идва само три дни преди рождения ден на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов, който ще отбележи личния си празник на фаталната дата 13 юни, петък. Така от „Позитано“20 направиха неочакван, но скъп подарък за 55-я рожден ден на своя политически опонент.

18.50 ч.  Връщаме ГЕРБ на власт, обяви Георги Кадиев

"Избори през юли са най-бързия път към ада и за държавата, и за БСП". С тези думи депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев коментира във Фейсбук предложението на лидера на партията за провеждане на парламентарни избори в края на юли. „Те решават личния проблем на десетина човека да си наредят листите и нито един друг проблем. И връщат ГЕРБ на власт. Това ли искаме?", попита той.

 

16.40 ч. Бареков: Изборите трябва да са през есента

Изборите трябва да са през есента - в края на септември или началото на октомври, коментира лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пред OFFNews.

Евентуални избори през юли не са политически изгодни за българския народ, а поведението на Сергей Станишев става все по-безумно и все по-неадекватно. България и партията БСП не заслужават подобно отношение. Станишев превръща настоящите избори в една агония за него самия, смята Бареков.

Според лидерът на ББЦ няма технологично време да се организират избори.

"През лятото хората ще работят по морето, по-заможните ще са в отпуска или в чужбина и не знам кой като цяло ще гласува", заяви Бареков.

Той настоява да се вземе разумното решение, въпреки че "България без цензура" е готова за избори веднага.

Избори през юли са най-удобни за нас, за ГЕРБ и ДПС, а най-губещи от ранната дата са БСП. "Столетницата ще бъде тотално разгромена заради решението на лидера си, когото бих посъветвал да си подаде оставката възможно най-скоро".

Бареков прогнозира, че на тези избори битката за първото място ще е между ГЕРБ и ББЦ, а БСП ще бъде извън тройката. 

 

16.30 ч. РБ заподозряха Станишев в опит да намали избирателната активност

"Последният ход на БСП и Сергей Станишев е да се опитат да вкарат изборите във време, в което българите да не гласуват. България е политизирана, българите свалиха правителство, нелегитимно от първия си ден, и те ще гласуват когато и да насрочим вота". Това говорителят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев коментира анонса на Станишев за предсрочни избори в края на юли.

Готови сме за избори, ще участваме когато и да са те и ще бием БСП, декларира Кънев.

Той изрази надежда, че все пак гласуването ще е във време, в което повечето хора да не са в отпуска.
По думите му оставката на кабинета ще бъде победа на всички българи, които от 14 юни миналата година са реагирали срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, последвалите корупционни скандали и скандални назначения, и които са посочили проблемите пред държавата.

На въпрос дали подкрепя позицията на председателя на Движение "България за гражданите" Меглена Кунева, че изказването на Станишев е израз на паника и опит да се избегне управлението на служебен кабинет, Кънев отговори, че служебно правителство така или иначе ще има, а Станишев е тема от миналото на българската политика. По-рано през деня от партията на Кунева коментираха, че провеждане на избори през юли е възможно само ако не се следва конституционната процедура да се назначи служебно правителство, но това би било грубо погазване на конституцията. 

 

 

16.35 ч.   Местан: Време е за консултации при държавния глава

''Ако на този пленум мандатоносителят БСП  е взел свеото окончателно решение за оставка на кабинета, време е за отговорни консултации, а естесвеното им място е при държавния глава'', заяви лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан на извънреден брифинг днес.

Политическата ситуация изкушава с думи, но аз знам цената на думите за това ще бъда лаконичен, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция по повод решението на БСП за предсрочни парламентарни избори към края на юли.

Местан увери, че още преди да стане ясна  позицията на президента Плевнелиев за свикване на Консултативния съвет, партията е имала готовност да излезе с такъв призив.

Лидерът на ДПС отбеляза, че пресконференцията им миналата седмица не трябва да се окачествява като произнесена присъда на кабинета Орешарски. Местан подчерта, че от Движението за права и свободи са останали лоялни докрай на сегашното правителство, заставяйки зад тезата, че това е правилното решение.

Лютви Местан добави още, че пресконференцията на ДПС е изиграла важна роля за ускоряване на взимането на вярното решение с оглед на текущата ситуация, а то е - предсрочни парламентарни избори.

Според лидерът на  ДПС партията е заела най-правилната позиция по отношение на казуса „Южен поток“. Това е един много важен проект както за България, така и за редица европейски страни, който не може да бъде реализиран въпреки Брюксел, а единствено в диалог с Брюксел, подчерта Местан. По думите му тази теза е допълнителен шрихт към безспорния образ на ДПС като най-последователната евроатлантическа партия.  

 

16.25 ч.  Меглена Кунева: Бързането за избори през юли издава паника

"Станишев отвори „Гранд каньон“ в БСП. Oчевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника", коментира в Туитър лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. "Да се правят избори по време на лятната отпуска е поредният технически трик на БСП, а не истинско желание за честни и демократични избори. Според нашите юристи предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от 16 август по закон", заяви още тя.

 

 

16.10 чБорисов поздрави Станишев за решението правителството да подаде оставка

"Поздравявам Станишев за смелата позиция и че призна загубите от изборите. Като един истински демократ счете, че народният вот е най-важен и трябва да се проведат предсрочни избори", каза от Вашингтон за Агенция „Фокус” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "От тук нататък следват чисто прагматични неща, технологични срокове, консултации при президента и както виждате нито злорадствам, нито се радвам, защото финансовото-икономическо състояние на страната е катастрофа”, допълни той. 

„Като прибавим и провала по „Южен поток”, и всички останали неща, трябва много внимателно отговорните партии да проведем дебат по датата на изборите. Разбира се, това ще го реши президентът, не ние", заяви още лидерът на ГЕРБ.  

 

15.10 ч. Станишев обяви категорично, че не съжалява, че БСП е приела управленския мандат и отговорността за държавата. Лидерът на левицата обясни, че битката за връщане към нормалността тепърва започва, и повтори старите си тези за страха, полицейщината и изнудването на бизнеса.

Станишев отново подчерта, че няма да подава оставка от лидерския пост и няма да прави смени в изпълнителното бюро на партията засега.

 

14. 31 ч.  Оставка на кабинета на Пламен Орешарски и незабавни избори, обяви лидерът на БСП

"Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в словото си по време на НС на БСП. Той изтъкна, че след като техният партньор ДПС е заявил своята позиция, "не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление".

"Искам министрите да защитят своето достойнство и да разкрият какво са заварили след управлението на ГЕРБ"

"Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, ГЕРБ, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен. В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа", подчерта лидерът на БСП.

"Кабинетът нямаше медийна политика"

"Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация. Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност", отбеляза Станишев. Той добави, че БСП се е доказала като партия, отговорна към България.

"Честната позиция е избори веднага"

"Затова час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде новият парламент и кой да поеме отговорност за управлението на страната, за следващия бюджет, за пътя на България, за реформите, които са нужни – в образованието, администрацията, икономиката, здравеопазването. Хората трябва да дадат сила – независимо на коя партия, за да се постигнат резултати и да има промяна. Затова, пак повтарям, честната позиция е изборите да са незабавно. При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извънпарламентарни сили, срочни избори през юли са възможен и реалистичен вариант. Това е най-добрият вариант за страната", категоричен е Станишев.



14. 22 ч.  Сергей Станишев: Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта

"Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта", подчерта председателят на БСП Сергей Станишев при откриването на Националния съвет на партията. „Да не говорим, че сами си пречехме. За колко кадрови промени, политики имахме коренно различни мнения. За това сме си виновни само и единствено ние. За първи път водим кампания на два фронта. АБВ доведе до парализа на част от твърдите ни избиратели”, заяви Станишев.

Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоях за дискусии как да стабилизираме управлението. В момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС тези въпроси предстояха, точно тогава дойде пресконференцията. След изборите на всички ни стана пределно ясно, че трудно кабинетът ще издържи до края на мандата”, посочи той.



 

14. 12 ч.  БСП се представи зле на евроизборите, разочарованието е голямо, обяви Сергей Станишев

"На изборите за Европарламент партията се представи зле. На практика хората, които ни подкрепят не излязоха да гласуват", изтъкна лидерът на БСП. Знам, че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни, за да накарат привържениците ни, обществото, да повярват, че това е добрия път, че сме тръгнали към промяната, която всички искахме и искаме. Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес. Не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме. Ние загубихме тези избори. С горчивина пред вас и пред себе си признавам – не първите. За партията, за всички нас тази загуба е болезнена. Лично за мен разочарованието е голямо. В тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си", подчерта Станишев. Той добави, че за БСП резултатът на евровота е бил неочакван. 

14. 06 ч.  Започва Пленумът на БСП

Започва Пленумът на БСП. На пленума на социалистите вече пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, председателят на парламента Михаил Миков, заместник-председателят Мая Манолова, както и много депутати от "Коалиция за България" и делегати на партията. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване