06/12/14 15:41
(http://pik.bg)

Миков: Няма решение за спиране на "Южен поток"

Миков: Няма решение за спиране на "Южен поток"

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че не знае да е взето решение за спиране на "Южен поток" в интервю за БНР. Според него утрешният кворум ще покаже дали опозицията в лицето на ГЕРБ наистина искат предсрочни избори.

За Миков "Южен поток е съвместно дружество между Българският енергиен холдинг и Газпром. "Представете си какви неустойки и загуби бихме понесли при т. нар. спиране - нещата се определят от кредитите", каза Миков. За него по-притеснително е изказването на президента, че спирането на средствата за България е свързано с "Южен поток".

"Това е крайно неприятно - да си представя, че една Комисия в оставка в момента действа чисто политически към България", каза Миков. Той не смята, че е задействана наказателна процедура срещу страната ни, а има само проучване.

Председателят на 42-то народно събрание обвини опозицията, че не бърза с предсрочни избори, макар и да са провокирани от тях. "Днешното заседание на НС, на което трябваше да бъде обсъден референдум за изборните правила, не се състоя заради липса на кворум", каза Миков.

"Въпросът за референдума смятам, че е удачно и утре да се постави в дневния ред на Народното събрание и да се види утре ще има ли кворум по два въпроса - насроченото гласуване на внесения проект на решение за оставка на кабинета и след него да започнем обсъждането на референдума. Министър-председателят е този, който ще сложи своята оставка, след това има конституционна процедура. Вече разбрахме, че ГЕРБ ще бави класификационната процедура и може би ще се опитат да направят правителство в рамките на този мандат. Очевидно не се искат бързи предсрочни избори. Ние настояваме за варианта най-бързи избори, а сега тези, които най много искаха, започват да шикалкават и да търсят формални поводи", заяви Миков.

Председателят на парламента коментира и анблок назначението на нови членове на Сметната палата: "Аз разбирам, че ГЕРБ искат да имат пълен контрол върху Сметната палата, но това по никой начин не кореспондира с представата за този орган като независима институция", каза Миков.

КСНС не би трябвало да обсъжда следващите избори, категоричен е Миков. "Президентът носи отговорността да насрочи избори. Хубаво е, че търси консултации. Малко ми е странно, че това не са политически консултации за насрочване на избори, а КСНС, в който участват и редица други служби, включително и членове на кабинета. Миков отговори с „категорично не" на въпроса дали оцеляването на БСП минава през оставката на председателя й Сергей Станишев, защото БСП не е лидерска партия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване