06/12/14 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът ще гласува вота на недоверие в петък

 Народното събрание днес провежда дебатите по петия вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски. Въпреки, че вчера мандатоносителят БСП поиска от правителството да подаде оставка, след като се защити по темата "финансова политика", днес мнозинството реши да избира членове на Сметната палата за следващия 7-годишен мандат. От ГЕРБ бяха обявили, че ще оттеглят вота на недоверие, ако управляващите се откажат да правят кадрови промени в одитния орган, но това не се случи. Така и двете точки влязоха в дневния ред за днешния ден.

Със 11 гласа "за" срещу 81 - "против", новото ръководство на одитната агенция бе избрано, а веднага след това членовете му положиха клетва пред народните представители.

По всичко личи, че до петък оставка на кабинета няма да има, тъй като днес депутатите решиха в последния работен ден от седмицата да изслушат премиера и министърът на икономиката и енергетиката за развитието на проекта "Южен поток".

 16.00 ч.    Гласуването на вота ще бъде в петък

Над три часа продължиха дебатите по петия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски - за провал в сектор "Финанси", които завършиха около 16:00 часа. Гласуването ще се проведе в петък от 09.00 часа.

Мотивите на опозицията и дебатите бяха изслушани в зала от премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов, вицепремиера Даниела Бобева и почти всички останали членове на правителството.

 15.50 ч.     Даниела Бобева: Не харчихме достатъчно

Цялата политика на правителството на Пламен Орешарски беше насочена към съживяване и запазване на бизнеса. Борихме се за всяка една фирма да оцелее, за всяко едно работно място, защото никой от това правителство не искаше да гледа как хора се палят по улиците.
Това заяви пред депутатите вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

"Въпреки всичко, във фискалната област българската икономиката остана стабилна. Това е голямата победа на българската икономика - тя успя въпреки всичките трудности, вътрешни и външни, на които беше подложено правителството с протестите, кризата с бежанците, кризата в Украйна и всички интриги, да остане макроикономически стабилна. Възможно е икономиката да оцелява и то при запазване на данъчно-икономическата тежест", посочи Бобева. За това се усмихваме, но не сме сложили розовите очила - напротив, знаем какви са рисковете и ги знаем дори по-добре от вас, обърна се тя към ГЕРБ.

Проблемите са свързани с управлението на държавните предприятия - те не се управляват добре вече 25 години, призна Бобева. Поради тази причина правителството е направило две неща - подготвило е Закон за управление на държавното участие и нов Закон за обществените поръчки, обясни тя. Не можеш да очакваш държавните предприятия да се управляват добре без стабилна политика и докато един министър на ГЕРБ вадеше пари директно от бюджетите на държавните предприятия, коментира Даниела Бобева.

Най-важното, което направихме - това е Закона за Обществените поръчки, съгласно който всички договори на публичните дружества ще бъдат качвани в интернет, подчерта вицепремиерът.

Ние не сме популистко правителство, ако бяхме такова - щяхме да спечелим изборите, подчерта Бобева и отчете, че дори напротив - кабинетът не е харчил достатъчно, защото е искал да запази стабилността.

 15.37 ч.    Орешарски си тръгна без да говори

Без да коментира вота на недоверие срещу кабинета, премиерът Пламен Орешарски напусна сградата на Народното събрание.

Дебатите в пленарна зала по финансовото състояние на държавата продължават вече 2 часа и половина. Министър-председателят така и не се изказа и от парламентарната трибуна.

До момента на въпроси на ГЕРБ са отговаряли вицепремиерът Даниела Бобева, министрите на финансите Петър Чобанов, на здравеопазването Таня Андреева, на транспорта Данаил Папазов, на екологиоята Искра Михайлова. Дебатите ще продължат при удължено работно време на парламента.

 15.20 ч.   Явор Гечев: Фискалната система е в много добро състояние

Има никакво основание да се говори, че фискалната система на България се намира в критично състояние - тя е в много добро състояние и тенденциите са умерено оптимистични.
Тази заявка направи депутатът от левицата Румен Гечев.

Държавният дълг в България бележи тенденция на понижение и в момента се движи в границите – малко под 20 %, като в Гърция е 175%, а в Италия – 130%, обясни Гечев във връзка с твърденията за прекомерно покачване на държавния дълг. Преди няколко месеца пък президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да му разреши да излезе извън конституционното ограничение да увеличи държавния дълг над 100% от БВП, припомни Гечев.

От 193 държави членки на ООН бюджетен излишък имат само четири страни - Саудитска арабия и Норвегия, които са износителки на петрол, локомотивът на Европа - Германия и Швейцария, обясни Румен Гечев за да подчертае, че бюджетният дефицит е нещо нормално, допустимо и необходимо за стимулиране на икономиката.

В еврозоната данните за първото тримесечие на 2014 година сочат, че бюджетният дефицит е 2,6% от БВП, в САЩ - 2.8%, а в Китай е 2,2%. В България бюджетният дефицит за първото тримесечие на 2014 г. е 1% от БВП, посочи народният представител от "Коалиция за България".

Правителството не прави нищо, което е извън Закона за държавния бюджет, категоричен бе Румен Гечев като припомни, че в закона приет още в края на 2013 година е заложено дългът да бъде 4.4 млрд. лева за 2014 година.

Разбира се, събираемостта може да бъде по-добра; разбира се, че трябва да се подобри оперативната работа и организацията на отделните институции, но ние нямаме основание да се обвиняваме, че фискалната ни система се намира в критично състояние - тя е в много добро състояние и тенденциите са умерено оптимистични, завърши Гечев.

 14.20 ч.  Таня Андреева нападна ГЕРБ: Управлението ви е срам за медиците

В края на управлението на Тройната коалиция общо задълженията на лечебните задълженията са в размер на 13 млн. лева. От началото на 2013 година са в размер на 333 млн. лв. Това заяви  министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Тя нападна остро опозицията:
"Тук може да казвате всичко, но от моите посещения разбрах, че не ви вярват нито лекари, нито пациенти, нито съсловни организации. Вашето управление в системата в сектор „Здравеопазване” е срам за гилдията и той продължава".

„Радвам се на този вот, защото без него би преминало всичко, което се случваше и се случва в здравеопазването за една година", допълни Андреева.„През 2010 година 1,5 млрд. лева от бюджета на НЗОК бяха прехвърлени в държавния бюджет. Болниците затънаха в дългове. Този 1.5 млрд. не даде възможност да се встъпи в реформа и изграждане на втори стълб. От всичко това загубиха пациентите и българските лекари”.

 14.00 ч.   Депутатите удължиха работното си време

Народното събрание ще работи до приключване на дебатите по вота не недоверие.
Депутатите решиха да удължат работното си време по предложение на народния представител от "Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

 13.30 ч.   Петър Чобанов: Мотивите по вота – компилация от минали проблеми и виртуално бъдеще

Мотивите за вота са компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие. Не ги споделям. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов при дебатите по вота на недоверие към правителството за провал във финансовата политика.

Според Чобанов, мотивите са общи и по-скоро засягат цялостната политика на правителството във всички сектори и се търсят някакви негативи.

По думите му управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 8 милиарда лева, по 2 милиарда на година.
„Когато поехме властта през 2013 година, фискалният резерв на страната бе 3.9 млрд. Лева, а днес, в края на април, е над 6 млрд.“, каза той.

По думите на финансист номер едно, в първите 5 месеца държавният дълг е нараснал с 800 милиона лева – не 8 милиарда, не 10 милиарда. „Не се налагат извънредни емисии, които да доведат до сътресение“, увери Чобанов.

"Събираемостта се увеличи с един процент – около 800 милиона лева, като през 2013 г. са събрани 28,6 % от БВП при 27,6% през 2012 г. Във второто полугодие на 2013 г. са събрани с 930 милиона лева повече в сравнение с първото полугодие на 2013 г.”, допълни Петър Чобанов.
Финансовият министър добави, че данъчните приходи през тази година са с 5,2 % повече от същия период за миналата година. 

 13.00 ч.   Започнаха дебатите по вота

Започна обсъждането на петия вот на недоверие към правителството за фискалната му политика. БНР и БНТ излъчват дебатите пряко.
Менда Стоянова прочете мотивите на вота.

 12.45 ч.   Посрещнаха Орешарски с овации и викове „Оставка“

Премиерът Пламен Орешарски и почти всички представители на кабинета вече са в залата.
При влизането си министър-председателят беше аплодиран от депутатите от "Коалиция за България" и ДПС. Докато колегите им от ГЕРБ го посрещнаха с викове „Оставка”.

Преди да влезе в зала, Орешарски се отби в кабинета на председателя Михаил Миков, където вече го чакаше лидерът на ДПС Лютви Местан. Какво са си говорили двамата все още не е ясно. 

 12.30 ч.  Парламентът назначи новото ръководство на Сметната палата

Парламентът гласува и прие новото ръководство на Сметната палата, въпреки опитите на опозицията в лицето на ГЕРБ това да не се случва днес.

Със 111 гласа "за" и 81 "против" народните представители приеха състава на ръководството на одитната агенция.

По този начин Сметната палата ще бъде председателствана от Лидия Руменова, а останалите й членове ще бъдат в състав: Горица Кожарова, Дилета Касабова, Евгения Пенкова, Елван Гюркаш, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев.

Веднага след гласуването членовете на Сметната палата положиха клетва пред депутатите в залата. По-голямата част от групата на ГЕРБ напусна в знак на протест.

След приключването на тази точка от дневния ред започнаха дебатите по внесени от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството заради провал във финансовата политика. 

   

Бойко Борисов:
БСП и ДПС минираха всякаква възможност за нормални разговори

С днешния си ход БСП и ДПС минираха всякаква възможност за каквито и да е нормални разговори. Това каза лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов пред„Фокус”, по повод избора на новото ръководство на Сметната палата и председател на НСИ.

„Не знам, с какви очи и БСП, и ДПС, и „Атака“ крещят отвън оставка на правителството, а влязоха да направят кворум, за да може да минат Сметната палата, както и шеф на Националния статистически институт", възмути се той.

Да избираш най-важният одиторен орган за седем години напред, след като си подал оставка - те вече го правиха това преди пет години. По същия начин последните дни вдигнаха пенсиите без да има пари бюджета, назначиха си посланици и хора на ръководни постове, които в последствие, ако тръгнат да бъдат махани започват да говорят за реваншизъм, за чистка и за какво и да е било. Така че учуден съм от това, което сътвориха господата Местан и Станишев”, допълни Борисов.

"Какво има да говорим във вторник на консултативния съвет при президента, при положение, че те така безпардонно се държаха днес? И за седем години напред ще определят кой да бъде в най-важния одитен орган. При положение, че не участва най-голямата партия, спечелила изборите, в него. То просто не е само неморално, то не е логично. Така че оттук нататък, за съжаление, разговорите няма да имат така желаната от мен мъдрост, толерантност, разбирателство. Те показаха, че това за тях не са ценности, това за тях не е важно”, каза Бойко Борисов 

 

Михаил Миков:

Изборите не могат да се проведат без Сметна палата

В България има пълзящ разпад на държавността и деинституционализация, поставят се частни интереси над нормалното функциониране на институциите. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Михаил Миков по време на дебатите за избор на членове на Сметната палата.

Причина за изказването на Миков станаха атаките от страна ГЕРБ към процедурата по избор на членове, като според опозицията този парламент и това управление не трябва да избира новите членове на Сметната палата поради липса на легитимност. Тук тържествува продължаващ дух на деинституционализация, алармира Миков.

Вместо да обсъдим качествата на хората, които са пред нас, образованието им, конкретните им занимания, досегашната им работа в Сметната палата, ние обсъждаме дали да се избира или не състав на този орган, посочи председателят на НС, според когото над нормалното функциониране на институциите се поставят частни интереси.

 

"Без ясно разбиране, че изборите не могат да се проведат без Сметна палата, няма смисъл да има въобще такъв орган", предупреди Миков.

 

Лидери за предсрочните избори

 


Сидеров иска оставка и избори през юли

Волен Сидеров влезе в парламента заедно с депутати от политическата си сила, които носеха плакати, искащи избори през юли. "Орешарски не изпълни основни неща, които се очакваха от него, и затова той трябва да си ходи незабавно", проговори за първи път след съкрушителната загуба на партията си "Атака" на евровота Сидеров пред журналисти на входа на Народното събрание.

"Това бяха най-купените избори", коментира той гласуването за евродепутати на 25 май, след което "Атака" остана без представителство в ЕП. "България без цензура има дарители с по 10 000 лева, които не знаят, че са дарители. Това е документ на измама. Важно е какви ходове ще предприеме прокуратурата, очаквам ходове от нея, повдигане на обвинение срещу лицето Бареков. Очаквам това, ако прокуратурата си е на мястото”, заяви Сидеров, цитиран от агенция "Фокус".

„Към Орешарски ние имахме определени изисквания – те бяха социални, те бяха национални. Социалните изисквания се отнасяха до повишаване на доходите, до намаляване на ДДС за лекарства, до премахване на плоския данък, който е изключително дясна олигархична мярка. Всичко това Орешарски не го изпълни. Той направи нещо много позорно. Само преди няколко дни клекна пред един американски лобист, който дойде в България като колониална територия, посочи и каза: тук няма да правите „Южен поток”. Орешарски му козирува и клекна. Спря АЕЦ „Белене”, спря „Южен поток” и по този начин показа, че е поредната колониална марионетка”, добави лидерът на "Атака".


 

 


 

Лютви Местан: 
БСП решават кога ще са изборите

Мандатоносителят е БСП, тяхна е волята, тяхно е решението. Това заяви на влизане в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан на въпрос кога е най-подходящо за провеждане на предсрочни избори.

„Има конс

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване