06/12/14 20:54
(http://www.klassa.bg/)

САЩ трябва да предприемат военни действия в Ирак

 Съединените щати ще трябва да предприемат в краткосрочен план военни действия в Ирак, където сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, обяви президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

"Моят екип по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти",

заяви Обама след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът.

Той подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак.

"Не изключвам нищо", отговори лаконично Обама, попитан дали САЩ ще помогнат на Ирак с въздушни удари с безпилотни самолети или по друг начин.

"Световните сили трябва да действат спешно, за да бъде овладяна ситуацията в Ирак",

призова френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

"Напредването на (групировката) "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) поставя в сериозна опасност единството и суверенитета на Ирак и... представлява сериозна заплаха за стабилността на (целия) регион", предупреди Фабиюс в изявление.

Той подчерта, че за международната общност е задължително да овладее обстановката.

Трети ден продължават ожесточените сблъсъци между бунтовници и правителствените войски в Ирак. Джихадистите продължават похода си на юг, превземат нови градове и приближават столицата Багдад. Бунтовниците от ислямиската групировка "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) се бият на два фронта – в Северен и Западен Ирак. В същото време се опитват да превземат райони в Сирия.

С придвижването си на юг към Багдад, застрашават износа на петрол, а това неминуемо ще предизвика Иран и държавите в южната част на Персийския залив, да се обединят срещу заплахата от радикален ислям.

След ожесточени боеве кюрдските сили са успели да си възвърнат контрола върху град Киркук, след като правителствените части го изоставили и избягали от ислямистите.

До момента Мосул и Тикрит са превзети от групировките ИДИЛ. Правителствените войски обаче са спрели щурма на ислямистите край Самар- град, който се намира само на 100 километра от Багдад.

Бунтовниците арестували стотици полицаи в Тикрит, освободили осъдени затворници и създали военни съвети, които управляват превзетите градове. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване