06/13/14 21:00
(http://pik.bg)

Икономист: Поскъпването на тока е неизбежно

Икономист: Поскъпването на тока е неизбежно

Увеличението на цената на тока е неизбежно. Това каза в интервю за "Фокус" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

„Такова увеличение неизбежно ще има, защото крайната цена на електроенергията в момента не е реална и тя по никакъв начин не представлява някакъв вид социална политика, защото тя е за всички, а не е само за нуждаещите се”, каза още Стайков. По думите му, мерките, които трябва да се предприемат за стабилизиране на енергийната система със сигурност включват увеличаване на цените, но при предоговаряне на различни условия, които могат да позволят на системата да започне да действа безпроблемно, защото тя изпитва сериозно трудности в момента. Стайков каза още ,че в момента цените на електроенергията у нас не са реални, а са силно занижени.

„Трудно е да се каже с колко точно са занижени или пък с точно колко ще се увеличат. Трябва да се седне на експертно ниво и след като бъде оценен дефицитът, да се види по какъв начин той ще бъде компенсиран. Евентуалното повишаване на цените в следващите години зависи основно от механизма, който ще бъде избран”, заяви Стайков и допълни, че според него дефицитът в системата няма да бъде покрит за по-малко от три години.

„От една страна ще има увеличаване на цени, от друга страна ще има предоговаряне на ангажименти, от трета страна може да има поемане на част от задълженията от държавния бюджет. Това беше предложение и от Европейската комисия миналата година”, каза още Стайков. По думите му,първото нещо, което трябва да стане, е да се признае дефицитът в системата в пълния му размер и от там нататък да се мисли по какъв начин той може да бъде компенсиран така, че да не застрашава повече работата ѝ. По думите на Стайков, не е ясно каква точно цел гони ДКЕВР. „Още едно понижаване на цените? Защо? Спомняте ли си как през април как Министерството на труда и социалната политика отпусна допълнителни средства за отопление? Защо се наложи това нещо? Нали предната година три пъти намалиха цената на електроенергията, цената на парното беше намалена, цените на дървата паднаха и въпреки това, те решиха, че трябва да има още една помощ за отопление”, коментира още той и допълни, че това се случва на фона на изключително топъл декември, сравнително топъл януари и февруари, който имаше средни температури, каквито имаме в момента. „Проблемът не е в цената, проблемът е, че има някаква група от обществото, която не може да се справи с тези сметки и е нужна социална политика за нея. За всички останали трябва да важи реалната цена, иначе като се намали цената за всички, дори хора, които могат да си позволят да си платят сметките, те също получават така наречения бонус, този социален ефект, а няма смисъл”, каза още икономистът Калоян Стайков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване