06/13/14 18:42
(http://pik.bg)

Кунева: Бюджет 2014 ще издържи максимум до септември

Кунева: Бюджет 2014 ще издържи максимум до септември

В деня на петия вот на недоверие към този кабинет икономическият екип на ДБГ прогнозира, че бюджет 2014 ще издържи без актуализация максимум до септември.Политическите решения винаги имат финансови последици. Това пише във фейсбук профила си лидерът на ДБГ Меглена Кунева, съобщиха от партийния пресцентър.

Тя обяснява прогнозата на икономистите на ДБГ със свиването на 
приходната част и изпреварващите разходи. Дефицитът в Здравната каса се очаква да е между 300 - 500 млн. лева, има огромни задължения към системата на МВР, очаква се нов дефицит от около 500 млн. лева в енергетиката, пише още Кунева и допълва, че не е изключено до края на годината България да се сблъска с недостиг на средства в социалните системи.

След като вече съобщихме, че лихвите по кредитите за домакинствата ще скочат, за съжаление имаме още лоши новини, пише още тя - в първите три месеца корпоративните приходи в хазната са намалели с 50 милиона лева. На сметката на този кабинет остават върнато партньорско споразумение от ЕК, т.е. договорени европейски пари за следващия период няма; процедури на ЕК срещу България, по които глобите се плащат на ден; спрени оперативни програми от сегашния период, други - в риск от спиране всеки момент, 420 хиляди безработни българи.

Според Кунева, колосалната корупция, скандалът с "Южен поток" и писането на български закони под руска диктовка, 90 % манипулирани обществени поръчки са само част от "скелетите в гардероба" на този кабинет. Тя подчертава, че пред служебното правителство стои задачата да овладее бързо разходите, да гарантира честността на предсрочните избори, да преодолее дефицитите в публичните финанси, да стигне до сключване на партньорско споразумение с ЕК за европейските фондове до 2020 г. и обръща внимание, че това до голяма степен зависи от решенията на президента и КСНС във вторник.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване