06/14/14 08:18
(http://pik.bg)

Пикник на свободата правят в Борисовата градина

Пикник на свободата правят в Борисовата градина

"Пикник на свободата" събира столичани в Борисовата градина тази вечер. Купонът е свързан с 25-годишнитата от падането на комунизма в Югоизточна Европа.

На 4 юни Полша отбеляза четвърт век от историческите "полусвободни" избори, на които движение "Солидарност" печели всички позволени места в парламента без едно и които поляците празнуват като края на комунистическия режим в страната. По повод този и другите предстоящи юбилеи в Източна Европа през годината литературният фестивал "София: Поетики" 2014 преминава под формата на "Пикник на свободата" в бившия Парк на свободата – Борисовата градина, съобщиха организаторите. Под патронажа на Росен Плевнелиев и със съдействието на посолствата на Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия тазгодишното издание фестивала отбелязва годишнината с поети и музиканти от тези страни, лекции за дисидентската литература, филмова програма и срещи с участници в събитията от 1989 г.

Поетичният пикник започва в 17 ч. на лятната сцена в Борисова градина, с концерт на полската група Sarakina. Тя ще бъде последвана от четене на международните гости на фестивала - поетите Никола Маджиров (Македония), Катерина Стойкова-Клемър (България/ САЩ), Яна Букова (България/ Гърция), Димитрис Аллос (Гърция), Катерина Илиопулу (Гърция), Янис Исидору (Гърция) и чешкия дисидент Й. Х. Кръховски, чиято група Krch-off Band ще подгрее българската състезателна програма. 

Междувременно от 16 до 19 ч. в театралната зала на Софийския университет в Ректората ще протекат три лекции – на проф. Александър Йорданов за промените през 1989 г., на Владимир Левчев за дисидентското сп. "Глас" (17:00 ч.) и на Едвин Сугарев за дисидентското сп. "Мост" (18:00 ч.).

Както всяка година, основната част от "София: Поетики" е "конкурсната програма", в която поети четат по едно стихотворение, а публиката избира един победител. Тя ще започне от 20.30 на лятната сцена, където ще излязат автори като Силвия Чолева, Марин Бодаков, Стефан Иванов, Илко Димитров, Владимир Левчев и много други, последвани от още музика на живо. 

Участниците в пикника трябва да си носят, освен нещо за сядане, фенери и светкавици (на фотоапарат, телефон), дрес кодът е  и цветно облекло. 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване