06/14/14 20:05
(http://pik.bg)

Топлата зима смъкна сметките за парно

Топлата зима смъкна сметките за парно

Първите изравнителни сметки на сградите с дистанционно отчитане показват в пъти по-малко потребление на топлоенергия от миналата година. В същото време новите цени на парното са на път да качат сметките към „Топлофикация” още през лятото, предаде Би Ти Ви.

От 1 юли цената за мегават час топлоенергия в Русе може да скочи с 12 стотинки. През изминалия отоплителен сезон семейство Милкови плащали около 130 лева парно за двустайния си апартамент Предвиденото 20% увеличение от ДКЕВР почти сигурно ще ги откаже от услугите на „Топлофикация”.

"Вече си мислим да вземем бойлер, понеже цената на тока пък остава сравнително постоянна. При ниски сметки за ток и огромни за парно и топла вода, не е оправдано да ползваме услугите на „Топлофикация", казва Емил Милков.

Новите цени силно притесняват и топлофикационното дружество - всяка година те предлагат цени, които са по-ниски в сравнение с модела, по който се изчисляват от регулаторния орган.

"Шоково увеличение на цените на топлинната енергия не може да се възприема от нашите потребители и че ако това стане, всички топлофикационни дружества в страната ще регистрират отлив на клиенти", заяви Георги Недев, изпълнителен директор на русенското парно.

За София предвиденото увеличение е наполовина. Първите готови изравнителни сметки на около 600 столични блока главно с дистанционно отчитане показват, че за някои домакиснтва зимата е излязла с 1/3 по-евтина.

Все още обаче има няколкостотин апартамента, които не са допуснали топлинните счетоводители за отчет. Дружествата напомнят, че срокът затова почти е изтекъл, а некоректните абонатите рискуват да получат сметки за пълна мощност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване