06/15/14 23:31
(http://e-vestnik.bg/)

Ирак: трябва ли да се опасяваме от петролен шок?

Котировките на петрола непрекъснато се повишават, откакто в началото на седмицата започнаха светкавичните нападения на джихадистите в Ирак. Според Международната агенция за енергията (МАЕ) няма непосредствен риск от петролен шок. Само че той съществува.

Дали световната икономика ще бъде изправена пред неочакван петролен шок? Въпросът се поставя от началото на светкавичната офанзива, започнала в началото на седмицата от джихадистката група Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ).

Причините да се задава този въпрос са основателни. Опасенията, които предизвикаха действията на джихадистите в Ирак, вече доведоха до повишение на котировките на черното злато и най-вече след като те превзеха Мосул, важен център за добива на иракски петрол. Освен това бойците на ИДИЛ с бърз темп приближават Багдад. При откриването в петък на търговията в Ню Йорк американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпна с 16 цента до близо 107 долара за барел. Това бе най-високата му стойност от септември 2013 година.

Рискът не е непосредствен

Все още не сме изправени пред траен шок, отговориха по същество експертите на МАЕ, които не виждат непосредствен риск, “стига конфликтът да не се разрасне”.

В действителност производството на петрол се е увеличило в южната част на страната, която все още не е засегната от нападенията на джихадисткото движение. А северната зона, станала сцена на сражения, вече пострада от насилието в обширната провинция Анбар и нападенията на бунтовниците през март срещу петролопровода, който свързва провинция Киркук и турското пристанище Джейхан. Днес по този петролопровод вече не транспортира ни капчица, уточни МАЕ, която защитава енергийните интереси на страните с развита промишленост.

Опасенията на пазара обаче остават трайни. Съмненията за евентуални по-големи нарушения в предлагането на такъв голям производител на петрол като Ирак продължиха в петък да тласкат цените на черното злато нагоре след силното му поскъпване през предходната сесия.

Риск от шок за световната икономика

Ако опасенията се потвърдят, то последиците биха могли да бъдат сериозни за световната икономика и най-вече за еврозоната, обяснява Адам Слейтър, главен икономист на Oxford Economics, анализаторска група към Оксфордския университет.

Още повече, че световното търсене на скъпоценното гориво се очаква да достигне рекордно високо равнище от 92,8 милиона барела дневно, според прогноза, която МАЕ потвърди в петък. А това вероятно ще тласне цените още по-нагоре.

“Ирак осигурява близо 4 % от световното предлагане на петрол, но пък в същото време от 2005 година дава и близо 30% от повишението на световното производство, като се очаква да бъде основен играч в бъдещото нарастване на добива на черно злато. Ако нападенията на ислямистите обхванат и южната част на Ирак и застрашат основните райони на производство на петрол, то тогава цените биха могли да се повишат с 30-50% спрямо сегашните равнища. Това би било достатъчно, за да се задуши и без това слабият растеж в еврозоната и Япония и да се забави растежът в САЩ под 3%”, с тревога коментира Адам Слейтър.

Реакцията на международната общност

Изправена пред този риск, международната общност се опитва да се мобилизира. След среща при затворени врати 15-те членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха в четвъртък всички терористични действия, извършени в Ирак.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че неговият екип по проблемите на националната сигурност проучва “всички вариант”. САЩ, които изтеглиха в края на 2011 година частите си от Ирак след 8-годишен ангажимент в ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване