06/16/14 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Русия заблуждава, че строи европейския газопровод "Южен поток", а всъщност изгражда местния "Южен коридор"

 

        Екип на телевизия СКАТ се е завърнал от Русия, където е провел журналистическо разследване, свързано с изграждането на газопроводът "Южен поток". На руска територия журналистите са били щателно проверени и разпитвани от властите за целта на тяхната визита.Фактите, които са констатирали колегите Димитър Байрактаров и Светослав Стойнов са следните:

         На територията на Краснодарския край се извършва строителството на планирания преди повече от 40 години газопровод "Южен коридор". Недостигът на газ, който изпитва този край е за повече от шест милиарда и половина кубически метра, това е една от причините за започналото строителството на така наречения газопровод "Южен коридор". Строителството му се извършва от фирмите "Стройгазмонтаж" и "Ленгазспецстрой" - собственост на Аркадий Ротенберг, който е близък приятел на руския президент. Интересното е, че "Южен коридор" е разделен на два отделни маршрута - източен и западен. По този начин руската страна създава илюзията за усилено строителство на газопроводи, които да доставят газ за "Южен поток", който трябва да започне от руското крайбрежие. "Южен коридор" и "Южен поток" са различни неща. Журналистите от СКАТ са установили на място, че агрегатите, с които се оборудват компресорните станции са руско производство модел "Ладога-32". Това оборудване превръща технически невъзможно транспортирането на газ през Черно море, тъй като агрегатите "Ладога-32" не могат да постигнат необходимото налягане от 300 атмосфери. Освен това журналистите установяват, че на една от шумно рекламираните компресорни станции е трябвало да бъдат монтирани четиринадесет такива агрегата, но в паспорта на обекта са отбелязани седем, а в действителност са монтирани само четири. Всичките тези факти говорят за следното: Русия създава илюзията, че усилено строи европейския газопровод "Южен поток", а всъщност изгражда местния "Южен коридор" като по този начин ще газифицира Краснодарския край и ще засили доставките за газопровода "Син поток", който в момента носи загуби.

Всичките тези заблуждаващи действия вкарват България в капан поради подписаните договори между БЕХ и Газпром. Иначе казано българската държава ще трябва да плаща големи неустойки за газопровода "Южен поток", който технически е неизпълним.

 

16.06.2014 г.

София

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване