06/17/14 07:28
(http://www.klassa.bg/)

България с най-ниска данъчна тежест в ЕС

 Данъчната тежест в България през 2012 г. е била 27,9%, което е втората най-ниска стойност на този показател, като пред нас е единствено Литва с  27,2 на сто. Латвия пък има същия дял на налоговото бреме като нашата страна.

 

След първата тройка се нареждат Румъния и Словакия с по 28,3%, както и Ирландия с 28,7%. Над 40 на сто от брутния вътрешен продукт е била частта на данъците в седем държави, от които на първо място е Дания, където делът на налозите в БВП е 48,1%.

 

Облагането на труда е най-големият източник на постъпления в почти всички страни членки, като този процент е най-висок в Швеция, Холандия, Австрия и Германия, където е над 56 на сто. За България обаче този дял е най-ниският в общността - 32,9%, сочат данните на Евростат, цитирани от БТА.

 

Същевременно само в Хърватия, Малта, Румъния и България данъците върху потреблението са представлявали основен източник на постъпления в хазната. България е разчитала на тези данъци за 53,3% от данъчните приходи.

 

През 2012 година данъчната тежест на страните от ЕС е представлявала 39,4% от брутния вътрешен продукт, което е с 0,6 на сто повече спрямо 2011 г. В еврозоната данъчната тежест е възлизала на 40,4 на сто от БВП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване