06/17/14 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Газовите доставки за България без проблем засега

 Няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщиха в ранния следобед вчера от Министерството на икономиката и енергетиката, след като в 9 часа българско време Москва спря подаването на синьо гориво за Украйна. От ведомството допълниха, че към момента няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на газовия поток никъде по трасето, по което руският газ през Украйна стига до България. Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната, съобщиха още от там.

 

Спирането на доставките от „Газпром“ за Украйна започна веднага след изтичането на поставения от руската компания срок, до който

 

„Нафтогаз Украйна” трябваше да плати 1,951 млрд. долара

 

от задълженията си. Няколкодневните преговори с участието и на европейския енергиен комисар Гюнтер Йотингер обаче приключиха без резултат. Сега спорът между Москва и Киев ще се решава в Арбитражния съд в Стокхолм. Русия вече подаде иск за 4,5 милиарда долара, на колкото според „Газпром” възлиза украинският дълг. Освен това „Газпром“ активира авансовото плащане, което означава, че за да получи гориво, Киев трябва да го предплати. Шефът на руския газов гигант Алексей Милер обаче е съобщил, цитиран от чуждите медии, че „Газпром“ няма да взима предвид украинското авансовото плащане, ако не се погасява дългът.

 

Българското правителство има готовност да осигури газ за минимум 3-4 месеца, коментира по-късно и вицепремиерът Даниела Бобева. Има решение на Министерския съвет да се нагнетяват допълнителни количества в хранилището в Чирен. Имаме идеи и за алтернативни доставки, добави Бобева.

 

Според актуалните данни, предоставени от икономическото ведомство, в момента в хранилището в Чирен има налични 355 млн. куб. метра синьо гориво, като нагнетяването на газ продължава и в момента. Дневно от хранилището могат да се добиват средно 3,3 млн. кубични метра. Това

 

осигурява около 65% от дневното потребление през лятото

 

което означава, че запасите в Чирен ще стигнат най-малко за 100 дни. Освен от хранилището газ може да се ползва и от местен добив, уточниха от ведомството, но не посочиха количества.

 

Допълнителна възможност за доставки в случай на криза е реверсивната връзка с Гърция, по която може да се внасят между 1 и 3 млн. кубични метра на денонощие в зависимост от възможностите на гръцката газопреносна мрежа.

 

При ползването на всички тези ресурси е възможно да се осигури потреблението на газ в страната ни краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите, допълват от икономическото министерство, без да уточняват конкретен срок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване